Αποκλειστικό ΕΡΤ- Επίτροπος Περιβάλλοντος: Και τους απλούς ψαράδες αφορά η Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία (video)

Για τα οικοσυστήματα, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το ρόλο της Μεσογείου και των ελληνικών θαλασσών σ’ αυτή μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Επίτροπος με το ακανθώδες χαρτοφυλάκιο “Περιβάλλον και Ωκεανοί”, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο ίδιος επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Ονομάστηκε “Πράσινη συμφωνία” και χάνει κατά κάποιον τρόπο τη “μπλε” της διάσταση. Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι η φιλοδοξία της πράσινης συμφωνίας, η απολιγνιτοποίηση, οι στόχοι της βιοποικιλότητας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα».

  • Ακόμα κι αν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ, πώς η Κομισιόν μπορεί να είναι σίγουρη ότι όλες οι χώρες μη μέλη της ΕΕ γύρω από τη Μεσόγειο ακολουθούν τους ίδιους κανόνες;

Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μοιραζόμαστε όχι μόνο με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι διατηρούνται οι ίσοι όροι ανταγωνισμού. Δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά ακόμα και τους απλούς ψαράδες που πηγαίνουν καθημερινά στη θάλασσα και πρέπει να συμμορφωθούν με την κοινή μας αλιευτική πολιτική. Άρα αυτό που είναι σημαντικό είναι η περιφερειακή συνεργασία. Όλες οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο έχουν δεσμευτεί για το σχέδιο δράσης της Γενικής Επιτροπής Αλιείας και φυσικά η Κομισιόν θα παρακολουθεί ενεργά διασφαλίζοντας ότι όλοι αναλαμβάνουν, ας πούμε, το ρόλο και το βάρος τους, που είναι πολύ σημαντικό, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.

  • Ποιος είναι ο στόχος της εκστρατείας «Taste the Ocean» που ξεκινήσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Θέλαμε να προωθήσουμε τα αλιευτικά μας προϊόντα, που είναι υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα, από ψάρια βιώσιμης καλλιέργειας. Και πιστεύω ότι οι ψαράδες μας, άνδρες και γυναίκες, κάνουν εξαιρετική δουλειά για να εξασφαλίσουν ότι μας παρέχεται αυτή η θρεπτική τροφή. Η Επιτροπή λοιπόν θεώρησε ότι πρέπει να δώσουμε επιπλέον ώθηση για να προωθήσουμε αυτό το θρεπτικό φαγητό στους Ευρωπαίους, για να ευαισθητοποιήσουμε, και δείξαμε με τη βοήθεια σπουδαίων σεφ που έχουμε, ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις με βάση διαφορετικές περιοχές και η Ελλάδα είναι, φυσικά, μέρος της καμπάνιας.

Ορισμένες κυβερνήσεις ήρθαν με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένες ρυθμίσεις και προτάσεις, κάποιες άλλες όχι, αλλά είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Νομίζω ότι η διάθεση αλλάζει. Πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν παγκόσμιοι ηγέτες που αστειεύονταν για το κλίμα και έλεγαν “δύο επιπλέον βαθμοί δεν πειράζουν, θα είναι καλό για τη χώρα μας”. Τώρα αυτά τα αστειάκια έχουν σταματήσει. Και στην πραγματικότητα όλοι εξετάζουν σοβαρά πώς να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος