Σε τακτικό πολιτικό ελιγμό του Προέδρου της Τουρκίας προκειμένου να μετατοπίσει τη συζήτηση από τη δημόσια σφαίρα για τη δεινή οικονομική θέση της χώρας και να στοχοποιήσει για ακόμη φορά τη Δύση για ισλαμοφοβία και προσπάθειας εμβολισμού των ισλαμικών οικογενειακών θεσμών κάνει λόγο ο Χουσεΐν Ντεμίρ, καθηγητής Νομικής, που σήμερα ζει εξόριστος στο Βερολίνο με αφορμή την εμφατική αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (2011) σχετικά με την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Ο Χουσεΐν Ντεμίρ μίλησε αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη. Ο κος Ντεμίρ αναφέρεται στη σταδιακή υποχώρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία από το 2010 και αργότερα και, ιδιαίτερα, μετά το μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κο Ντεμίρ, επιδεινώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015 και με τον μετασχηματισμό του πολιτεύματος έναν χρόνο αργότερα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τας ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας στη χώρα. Μόνο τον Φεβρουάριο του 2021, δολοφονήθηκαν 22 γυναίκες στην Τουρκία από συζύγους ή συντρόφους τους.
Ακούστε τη συνέντευξη του Χουσεΐν Ντεμίρ στο Πρώτο πρόγραμμα:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος