Αποκλειστική συνέντευξη Λίντνερ στην ΕΡΤ: «Νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας (video)

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ανοίγει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, αναγνωρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συνέντευξη: Γιώργος Παππάς

Ταυτόχρονα, ο γερμανός αξιωματούχος τονίζει την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Ελλάδα στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την αμφισβήτηση κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Κε Υπουργέ καλώς ήρθατε στην Αθήνα.

Λίντνερ: «Ευχαριστώ πολύ, είμαι ευχαρίστως εδώ για πρώτη φορά, η ατμόσφαιρα και η εικόνα είναι ανυπέρβλητες!»

Θυμάμαι, πριν έξι μήνες κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας επαινέσατε ιδιαίτερα την Ελλάδα για την μεταρρυθμιστική της πορεία. Με ποιές εντυπώσεις αποχωρείτε σήμερα από την Ελλάδα;

Λίντνερ: «Έγιναν πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και η οικονομική εξέλιξη δείχνει ότι οι αυτές οι προσπάθειες ήταν επιτυχημένες. Για την Ελλάδα αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο αυτήν την εβδομάδα με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει τελειώσει με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, το ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλο, στο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή και χρήζει μεγάλου σεβασμού.»

Όλοι στην Ευρώπη και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις με τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως ο πληθωρισμός. Πολλοί περιμένουν και τώρα ένα εργαλείο της ΕΕ, ανάλογο με εκείνο που αποφασίστηκε για την κρίση της πανδημίας. Θα αποκτήσουμε ένα τέτοιο εργαλείο;

Λίντνερ: «Το πρόγραμμα NextGenerationEU ήταν μία μοναδική προσπάθεια. Τα ποσά από αυτό το πρόγραμμα δεν έχουν εξαντληθεί. Αντίθετα είμαστε στην αρχή των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Αυτά τα ποσά που σχεδιάστηκαν για την πανδημία και την περίοδο που ακολουθεί μας βοηθούν τώρα στον μετασχηματισμό για την ψηφιοποίηση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μας βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον. Δεν βλέπω καμία αναγκαιότητα για ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κράτη-μέλη. Στην Αθήνα άκουσα ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στο θέμα αυτό με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.»

Επισκέπτεστε την Αθήνα σε μία περίοδο, κατά την οποία κλιμακώνονται σχεδόν καθημερινά οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα αμφισβητείται και η κυριαρχία ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας;

Λίντνερ: «Ναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία γίνονται σεβαστές. Μόνον στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δυνατή μία συμφωνία.»

Κε υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Λίντνερ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος