Από τον MidCat στον BarMar: Ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός που θα ενώνει την Βαρκελώνη με την Μασσαλία

Array

Θα είναι υποθαλάσσιος. Και θα ενώνει την Βαρκελώνη με τη Μασσαλία. Βραχυπρόθεσμα ο νέος αγωγός θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ιβηρική χερσόνησο (που διαθέτει το 30% της αποθηκευτικής ικανότητας της ΕΕ σε φυσικό αέριο) προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Και το κυριότερο : θα κοστίσει πολύ λιγότερο απ΄όσο θα κόστιζε αντίστοιχος υποθαλάσσιος αγωγός που θα ένωνε την Βαρκελώνη με το Λιβόρνο της Ιταλίας. Η τελευταία ήταν η εναλλακτική λύση της Ισπανίας, που τελικά αποφεύχθηκε.

Μακροπρόθεσμα ο αγωγός θα διοχετεύει πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται σε Ισπανία και Πορτογαλία δύο από τις χώρες της ΕΕ με τους καλύτερους ανανεώσιμους πόρους. Αλλά και ηλεκτρισμό που επιθυμεί η Γαλλία. 

Η Ισπανία προσήλθε χθες στη διαπραγμάτευση με την Γαλλία και την Πορτογαλία λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, γνωρίζοντας την ηχηρή άρνηση της Γαλλίας για την ολοκλήρωση του ημιτελούς αγωγού MidCat που θα ένωνε την Ισπανία με την Γαλλία. Το έργο του MidCat είχε ξεκινήσει το 2005 αλλά σταμάτησε το 2019 λόγω αντιδράσεων γαλλικών οικολογικών οργανώσεων που κατάφεραν να φρενάρουν την ολοκλήρωση του έργου. 

Την περασμένη εβδομάδα η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα ανέθεσε στον διαχειριστή του ισπανικού συστήματος φυσικού αερίου (Enagás) την διενέργεια έκθεσης για την εναλλακτική λύση Βαρκελώνη-Μασσαλία, η οποία τελικά υλοποιήθηκε. Η Γαλλία αποδέχτηκε την πρόταση και μπορεί να είναι ήσυχη ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της, όπως με τον MidCat.

Η μελέτη της Enagás επιλέγει την Βαρκελώνη και την Μασσαλία για αυτονόητους λόγους : Η μεν πρώτη διαθέτει την βασικότερη μονάδα επαναεριοποίησης κατά 45% μεγαλύτερη από την Ουέλβα ή την Καρταχένα αλλά και την μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ισπανία. 

Η Μασσαλία αφετέρου μπορεί να διοχετεύσει φυσικό αέριο προς την βόρεια Ιταλία ,την Αυστρία αλλά και την νότια Γερμανία και στο μέλλον αντίστοιχα να διοχετεύει πράσινο υδρογόνο.

Ο υποθαλάσσιος ενεργειακός διάδρομος BarMar ( Barcelona-Marsella) θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 5-7 ετών, όπως επισημαίνουν στην ΕΡΤ πηγές του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησής του θα παρουσιαστούν στις αρχές Δεκεμβρίου στο Αλικάντε κατά τη διάρκεια της Euromed , τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Κύπρος, Κροατία, Σλοβενία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία).

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος