«Από το Μπαλκόνι»: Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και animator Άρη Καπλανίδη

Μια από τις ωραίες εκπλήξεις που μπορεί να βρει κανείς αυτόν τον καιρό στo ERTFLIX είναι η νέα κατηγορία ελληνικών ταινιών animation, ανάμεσά τους, η σπαρταριστή δημιουργία των Άρη Καπλανίδη και Ηλία Ρουμελιώτη «Από το Μπαλκόνι».

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, η πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου φιλοξένησε στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας τον Άρη Καπλανίδη που μίλησε για την δική του οπτική ως σκηνοθέτης και animator και, φυσικά, για την ταινία που έφτιαξε με το καλλιτεχνικό alter ego του, τον Ηλία Ρουμελιώτη.

Πρόκειται για ένα αχώριστο δίδυμο καθώς δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να διαχωρίσουν τι ανήκει δημιουργικά στον καθένα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Άρης για να συμπληρώσει πως «μαζί είμαστε ένας ολοκληρωμένος δημιουργός».

«Από το Μπαλκόνι»: Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και animator Άρη Καπλανίδη

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας λαϊκής γειτονιάς μέσα από την κεντρική φιγούρα μιας γειτόνισσας, της Λίνας, που απροκάλυπτα και χωρίς αναστολή παρακολουθεί συστηματικά τις ζωές των άλλων γειτόνων «Από το Μπαλκόνι».

Όλους τους ενώνει το μένος κατά της Λίνας και μέσα από τη στάση τους απέναντί της βλέπουμε τις δικές τους ζωές και τους δικούς τους χαρακτήρες, όπως σημειώνει ο συν-δημιουργός της ταινίας.

Η ταινία βλέπει με αγάπη και χιούμορ τους λαϊκούς της ήρωες και την υποβαθμισμένη γειτονιά τους που μαστίζεται από ανεργία, φτώχεια και ναρκωτικά και παρακολουθεί, χωρίς ίχνος κριτικής και διδακτισμού, τη ζωή και την προσωπικότητά τους.

«Από το Μπαλκόνι»: Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και animator Άρη Καπλανίδη

Η μικρού μήκους animation «Από το Μπαλκόνι» έχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Animasyros, στο SocialMed Valencia και πριν λίγες μέρες στο San Francisco Greek Film Festival ενώ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ.

Για τα μελλοντικά σχέδια του διδύμου, ο Άρης Καπλανίδης μας λέει ότι σίγουρα θα συνεχίσουν με animation και ότι ετοιμάζουν ένα πρότζεκτ βασισμένο σε αφηγήσεις γυναικών που βίωσαν την Μικρασιατική Καταστροφή του΄22, όπως έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τίτλο «Γυναίκες του΄22». Αναμένουμε!

(Το «Από το Μπαλκόνι» είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX ως τις 15/05/2022).

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος