Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ

Από το 1789, 45 άνδρες υπηρέτησαν ως Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τους οποίους έξι εξακολουθούν να ζουν σήμερα (επισήμως υπήρξαν 46 πρόεδροι, καθώς ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υπολογίζεται δύο φορές).

Πώς όμως πέθαναν και σε ποια ηλικία οι υπόλοιποι 39;

Στο διαδραστικό γράφημα που δημιούργησε η Statista παρουσιάζονται όλοι οι πρόεδροι ανά ηλικία θανάτου (ή την παρούσα ηλικία τους, εφόσον βρίσκονται ακόμα εν ζωή), ενώ η αιτία θανάτου τους έχει κατηγοριοποιηθεί ανά χρώμα. Συγκεκριμένα, με γαλάζιο σηματοδοτείται η καρδιακή προσβολή, ανεπάρκεια ή καρδιοαγγειακή νόσος, με γκρι το τραύμα από πυροβολισμό, με πράσινο ο καρκίνος, με μαύρο (ή σκούρο μπλε) το εγκεφαλικό, με κόκκινο η πνευμονία / νόσος του αναπνευστικού και με κίτρινο οι άλλες αιτίες*, ενώ το μωβ χρώμα επισημαίνει ποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή (στις 17 Ιανουαρίου του 2022).

Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑΣε ηλικία 78 ετών, ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγινε το 2021 ο γηραιότερος άνδρας που ανέλαβε ποτέ την προεδρία. Ήταν ήδη έξι χρόνια μεγαλύτερος από το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των προέδρων των ΗΠΑ (72,2 έτη) και θα είναι 10 χρόνια μεγαλύτερος μέχρι το τέλος της θητείας του.

Οκτώ πρόεδροι έχουν πεθάνει επί της προεδρίας τους (σημειώνονται με αστερίσκο δίπλα στο όνομά τους στο γράφημα), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό, ενώ οι άλλοι τέσσερις πέθαναν από φυσικά αίτια.

Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ
O πρόεδρος Abraham Lincoln στο νεκροκρέβατό του μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε στις 14 Απριλίου του 1865 (AP Photo)

Ο πρόεδρος που πέθανε πιο νέος ήταν ο John F. Kennedy, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ηλικία 46 ετών στο Τέξας το 1963. Ο Κένεντι ήταν επίσης ο νεότερος άνδρας που εξελέγη ποτέ στο αξίωμα του προέδρου.

Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ
Τα πρωτοσέλιδα επτά βρετανικών εφημερίδων στις 22 Νοεμβρίου του 1963 για τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy (AP Photo/File)

Ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος γιόρτασε τα 97α γενέθλιά του τον Οκτώβριο του 2021 και ο νεότερος εν ζωή πρόεδρος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα κλείσει τα εξήντα τον Αύγουστο του 2021. Κατά σύμπτωση, οι πρόεδροι Κλίντον, Μπους Τζούνιορ και Τραμπ γεννήθηκαν όλοι σε ένα διάστημα 66 ημερών, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 1946.

Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ
Κολάζ φωτό. Πρωτότυπες: AP Photo/Alex Brandon, και J. Scott Applewhite, File

Ο πιο πρόσφατος θάνατος προέδρου σημειώθηκε το 2018, όταν ο George H. W. Bush (ο γηραιότερος πρόεδρος τότε) πέθανε μετά από μακρά μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον.

Η πιο κοινή αιτία θανάτου για τους προέδρους των ΗΠΑ είναι από καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακή νόσο. Το ένα τέταρτο όλων των προέδρων των ΗΠΑ έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτών των αιτιών, με πιο πρόσφατο τον Gerald R. Ford, ο οποίος πέθανε λόγω καρδιαγγειακής νόσου το 2006.

Άλλοι οκτώ πρόεδροι έχουν πεθάνει λόγω εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένου του Richard Nixon, ο οποίος πέθανε το 1994.

Τα αίτια θανάτου για τα «άλλα» νοσήματα (με χρονολογική σειρά):

George Washington: Επιγλωττίτιδα/ιατρικό λάθος
Thomas Jefferson: Ουραιμία
James Monroe: Φυματίωση
William Henry Harrison: Τυφοειδής πυρετός
James K. Polk: Χολέρα
Zachary Taylor: Γαστρεντερίτιδα/ιατρικό λάθος
Franklin Pierce: Κίρρωση του ήπατος
Theodore Roosevelt: Πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος)
Harry S. Truman: Πνευμονία/ πολυοργανική ανεπάρκεια
George H. W. Bush: Νόσος Πάρκινσον

Τα «ιατρικά λάθη»

George Washington

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον, πέθανε μετά από σοβαρή φλεγμονή του λαιμού, για την οποία οι σύγχρονοι μελετητές υποπτεύονται ότι ήταν επιγλωττίτιδα. Ωστόσο, πολλοί υποπτεύονται ότι ήταν οι θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του. Αφού πέρασε μια παρατεταμένη περίοδο σε κρύο και υγρό καιρό, ο Ουάσιγκτον αρρώστησε και διέταξε τον γιατρό του να προβεί σε αφαίμαξη, αφαιρώντας μισό λίτρο αίμα από το σώμα του. Καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι γιατροί του αφαίρεσαν άλλα δύο λίτρα, σε μια προσπάθεια να τον θεραπεύσουν (ο μέσος άνθρωπος έχει μεταξύ 3,7 και 5,6 λίτρα αίματος στο σώμα του).

Από τι πέθαναν και σε ποια ηλικία όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ

Ο Ουάσιγκτον πέθανε μέσα σε δύο ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι αυτό οφειλόταν σε ιατρικό λάθος και όχι σε φλεγμονή στο λαιμό του. Η αφαίμαξη ήταν μια από τις πιο κοινές και αποδεκτές ιατρικές πρακτικές από την αρχαία αιγυπτιακή και ελληνική εποχή μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν οι γιατροί άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο αναποτελεσματική ήταν. Σήμερα, χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία εξαιρετικά σπάνιων καταστάσεων και η γενική εφαρμογή της αποθαρρύνεται έντονα.

Zachary Taylor

Μια άλλη σπάνια και αμφισβητούμενη αιτία θανάτου ενός προέδρου των ΗΠΑ ήταν αυτή του Zachary Taylor, ο οποίος πέθανε δεκαέξι μήνες από την εκλογή του στην εξουσία. Ο Τέιλορ γιόρταζε την 4η Ιουλίου στην πρωτεύουσα του έθνους το 1850, όταν άρχισε να νιώθει κράμπες στο στομάχι, αφού είχε καταναλώσει ποσότητες από κεράσια, άλλα φρούτα και παγωμένο γάλα. Καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, ήπιε μεγάλη ποσότητα νερού σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τα συμπτώματά του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Τέιλορ πέθανε από γαστρεντερίτιδα πέντε ημέρες αργότερα, μετά από θεραπεία με μεγάλη δόση φαρμάκων και αφαίμαξη.

Οι πιο κοινά αποδεκτές θεωρίες για την ασθένειά του είναι ότι ο πάγος που χρησιμοποιήθηκε στο γάλα και το νερό που κατανάλωσε μετά ήταν μολυσμένα με χολέρα και ότι αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις μεγάλες ποσότητες οξέων στον οργανισμό του από την κατανάλωση τόσων φρούτων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ανάρρωση ήταν εφικτή, αλλά οι ενέργειες των γιατρών του την κατέστησαν αδύνατη. Επιπλέον, υπήρξαν θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι ο Taylor δηλητηριάστηκε από αποσχιστές Νότιους υπέρ της δουλείας, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: Statista 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος