Απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα

Σύνοψη
  • Στις μέρες μας η γοητεία και ο εντυπωσιασμός μετράει περισσότερο από την αξία και τη γνησιότητα των ανθρώπων
  • Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι πίσω από τις «λαμπερές» προσωπικότητες κρύβονται ανεπαρκείς και ανειλικρινείς άνθρωποι

Νομίζω ότι όλοι το έχουμε δει και το έχουμε ζήσει. Άνθρωποι που γοητεύουν με την παρουσία και τη συμπεριφορά τους, όταν χρειαστεί να αποδείξουν όλα εκείνα που υπόσχονται, αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Υπάρχει και χειρότερο: να αποδειχθούν ανειλικρινείς. Γνωρίζουν ότι δεν ξέρουν αλλά παριστάνουν ότι ξέρουν.

Μην μου πείτε ότι ακόμη δεν έχετε μάθει να τους ξεχωρίζετε.

Είναι πολύ καλοί για να είναι αληθινοί

Παρουσιάζουν μια αψεγάδιαστη προσωπικότητα που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή.  Είναι πάντα αισιόδοξοι, σούπερ ευχάριστοι και με ατελείωτη κατανόηση. Με την πρώτη ματιά, μοιάζουν με τον ιδανικό φίλο ή σύντροφο. Αλλά εδώ είναι το θέμα. Αν κάποιος φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, είναι πολύ πιθανό να μην δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Δεν είναι γνήσιοι. Απλά παίζουν ένα ρόλο. Φυσικά και δεν σημαίνει ότι όλοι οι γοητευτικοί και ευγενικοί άνθρωποι είναι ψεύτικοι, αλλά εάν εσείς νομίζετε ότι είναι, τότε είναι.

Δεν «τσαλακώνονται» ποτέ

Η Μπρενέ Μπράουν (Brene Brown) είχε αναφέρει κάποτε: «γενναιότητα είναι να έχεις το θάρρος να εμφανισθείς, όταν δεν υπάρχει κανένας  έλεγχος στο αποτέλεσμα». Συνήθως οι άνθρωποι που αποπνέουν γοητεία, φοβούνται ότι μπορεί να αμαυρωθεί η εικόνα που με τόση επιμέλεια έχουν δημιουργήσει, και δεν παίρνουν ποτέ την ευθύνη των δυσμενών αποτελεσμάτων.

Δεν συνάδουν οι πράξεις με τα λόγια τους

Δίνουν υποσχέσεις, μιλούν με ευγλωττία για ακεραιότητα και ειλικρίνεια αλλά η συμπεριφορά τους αποκαλύπτει μια διαφορετική ιστορία. Μπορεί να αθετήσουν υποσχέσεις, να προβούν σε ενέργειες που βλάπτουν τους άλλους ή να είναι ασυνεπείς.

Ίσως κάποιοι να μην έχουν κακή πρόθεση. Αλλά τι σημασία έχει. Οι πράξεις μας μιλούν για μας και όχι οι σκέψεις μας.

Δυσκολεύονται με την ενσυναίσθηση

Οι επιφανειακοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί να εμφανίζονται γεμάτοι κατανόηση και συμπόνια, ωστόσο δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει όταν ο άλλος περνάει δύσκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοί άνθρωποι. Απλώς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν βαθιές, ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση και συμπόνια.

Θέλουν να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο

Οι ψεύτικοι άνθρωποι έχουν συχνά μια ασίγαστη ανάγκη να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Θέλουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις, να στρέφουν συνεχώς το ενδιαφέρον πάνω τους και γενικώς να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη

Μια άλλη συμπεριφορά που επιδεικνύουν συχνά όσοι είναι επιφανειακοί τύποι είναι η αποστροφή προς την ευθύνη. Μπορεί να αποφεύγουν τις ευθύνες, να δικαιολογούνται ή ακόμη και να μεταθέτουν το φταίξιμο σε άλλους όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Δεν χαίρονται πραγματικά για τους άλλους

Η επιτυχία των άλλων είναι απειλή για τη δική τους αξία. Αυτό δεν είναι και πολύ γοητευτικό, έτσι δεν είναι; Έχουν τον τρόπο να καλύπτουν την ενόχλησή τους με ψεύτικο ενθουσιασμό, ωστόσο στο τέλος θα το καταλάβετε.

Δεν είναι πραγματικά παρόντες

Παρά τη γοητεία που μπορεί να σας ασκούν, είναι μαζί σας αλλά βρίσκονται συνεχώς αλλού. Που; Κάπου. Στο τηλέφωνο, σε κάποια οθόνη. Σας κοιτάζουν αλλά δεν σας βλέπουν… Δεν είναι μαζί σας πάντως. Αν κάποιος εμφανίζεται σταθερά αποστασιοποιημένος ή αφηρημένος παρά το γοητευτικό εξωτερικό παρουσιαστικό του, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία για το ότι δεν είναι ειλικρινής. Μάλλον δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της γοητευτικής του βιτρίνας χωρίς να τον ενδιαφέρει η σύνδεση με τους άλλους.

 Είναι ωραίο να περιτριγυριζόμαστε από γοητευτικούς, λαμπερούς ανθρώπους. Ωστόσο η αναγνώριση των συμπεριφορών που σχετίζονται με την επιφανειακή γοητεία και την υποβόσκουσα ανειλικρίνεια, μας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγούμαστε στις σχέσεις με μεγαλύτερη διορατικότητα.

Η γνησιότητα στους ανθρώπους έχει μεγαλύτερη σημασία από τον εντυπωσιασμό. Ας θυμηθούμε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, όπου σύμφωνα με τον Εμίλ Λούντβιχ, στο βιβλίο Ναπολέων, εκδόσεις Γκοβόστη, αντικατέστησε το χρυσό κρίνο των Βουρβόνων, με τη μέλισσα, την οποία και ανακήρυξε σύμβολο της Γαλλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος