Αμφιβολίες ειδικών για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ερευνητής δηλώνει πως βρήκε τον χαμένο τάφο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών που αμφιβάλουν για το εάν επρόκειτο για τον συγκεκριμένο τάφο.

Αρχαιολόγοι βρήκαν τον τάφο το 1850 στην Ελλάδα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας ο οποίος εκ τότε έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης.  Πρόσφατα ο Αθανάσιος Μπίντας, επίτιμος καθηγητής Ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νις στη Σερβία, μελέτησε τον τάφο και τώρα υποστηρίζει ότι εκεί έγινε η ταφή της Ολυμπιάδας.

Ο είκοσι δύο μέτρων τάφος είναι φτιαγμένος από πέτρα και αποτελείται από αρκετά δωμάτια ενώ το σχέδιο του κάνει τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Δυστυχώς, δεν βρέθηκαν ούτε προσφορές άλλα ούτε και κάποιο σώμα, καθώς ο τάφος είχε πέσει θύμα επιδρομών και ληστών στα αρχαία χρόνια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια μεγάλη αυτοκρατορία, αρχίζοντας από την Μακεδονία μέχρι και το Αφγανιστάν. Μετά από τον θάνατό του το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του διαλύθηκε, με τους στρατηγούς του να έχουν τακτικές διαμάχες για την κυριαρχία της. Μέσα σε αυτό το χάος, η μητέρα του Αλέξανδρου η Ολυμπία, ήταν ακόμα στην Μακεδονία προσπαθώντας να προστατέψει τον μικρό εγγονό της, τον Αλέξανδρο τον 4ο, καθώς και την μητέρα του μικρού και μία από της γυναίκες του γιου της, την Ρωξάνη.

Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, ο Κάσσανδρος, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσπάθησε να κυβερνήσει την Μακεδονία και να απαγάγει ή να σκοτώσει τον γιο και την γυναίκα του Αλέξανδρου. Κάποιες στρατιές που παρέμειναν πιστές στην Ολυμπία προσπάθησαν να νικήσουν τον Κάσσανδρο, αλλά αναγκάστηκαν να παραδοθούν μόλις τους τελείωσε το φαγητό, σε μία επιδρομή της Πύδνας το 316 π.Χ. Μετά από την παράδοσή τους, ο Κάσσανδρος σκότωσε την Ολυμπία και λίγα χρόνια μετά, το 309 π.Χ. σκότωσε την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο τον 4ο.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος δεν επέτρεψε να υπάρξει τιμητική ταφή για την Ολυμπία, ο Μπίντας όμως επιμένει στην ιδέα ότι η σορός της όντως ενταφιάστηκε στον περίτεχνο αυτό πέτρινο τάφο. «Μία νεκρή βασίλισσα δεν ήταν πλέον κίνδυνος για τον Κάσσανδρο», είπε ο Μπίντας στο Live Science. Υπάρχει περίπτωση ο τάφος να ήταν πιο απλοϊκός όταν έγινε η ταφή και να επεκτάθηκε το 288 π.Χ., όταν ο ανιψιός της Ολυμπιάδας ο Πύρρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας.

Το μεγάλο μέγεθος του τάφου, η ηλικία του και το πόσο κοντά είναι στην Πύδνα όπου η Ολυμπιάδα ηττήθηκε, συγκλίνουν στο ότι όντως εκεί ήταν ο τάφος της, λέει ο καθηγητής. Επίσης, έδωσε βάση σε κάποιες επιγραφές που υπήρχαν κοντά στον τάφο, οι οποίες είχαν αναφορές στη βασίλισσα Ολυμπία. Οι ίδιες επιγραφές είχαν αναφερθεί στο περιοδικό Hesperia από τον λόγιο Τσαρλς Έντσον το 1949, αλλά έχουν πια χαθεί.

Η αντίδραση των ερευνητών

Πέντε ερευνητές που δεν είχαν σχέση με την έρευνα ήταν περισσότερο σκεπτικοί ως προς την θεωρία, ή ζητούσαν παραπάνω πληροφορίες για την έρευνα του Μπίντα πριν εκφέρουν τη δική τους γνώμη επί του θέματος. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο τάφος είναι όντως της Ολυμπιάδας, ειδικά με τόσα λίγα στοιχεία», είπε η Ελίζαμπεθ Κάρνεϊ, καθηγήτρια ανθρωπιστικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κλέμσον της νότιας Καρολάινας, η οποία έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για την Ολυμπία.

Ο Ίαν Γουόρθινγκτον, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μακουαρί του Σίδνεϋ στην Αυστραλία, κατέθεσε κι αυτός τις αμφιβολίες του για το αν ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας. Σύμφωνα με εκείνον, αρχαίες πηγές έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Κάσσανδρος δεν επέτρεψε την ταφή της. Με δεδομένο ότι φοβόταν τις εκστρατείες, δεν θα έφτιαχνε έναν τέτοιο τάφο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αντιπάλους του ως πλεονέκτημα στη μάχη. Όταν ο Κάσσανδρος πέθανε, η Ολυμπιάδα ήταν ήδη νεκρή, περίπου 20 χρόνια και ο Γουόρθινγκτον εκφράζει τις αμφιβολίες του, καθώς δεν πιστεύει ότι κάποιος θα έμπαινε σε τόσο κόπο μετά από τόσα χρόνια για να φτιάξει έναν τόσο περίτεχνο τάφο.

Ο Γουόρθινγκτον με άλλη παρατήρησή του υποστηρίζει ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου δεν σημαίνει ότι αυτός που είχε ταφεί είχε απαραίτητα αριστοκρατικό υπόβαθρο. Μάλιστα, είπε πως ένας τέτοιος τάφος θα μπορούσε να ανήκει σε οποιονδήποτε είχε την χρηματική ευχέρεια να τον χτίσει. «Θα μπορούσε κάποιος να είναι πλούσιος χωρίς να είναι αριστοκράτης», τόνισε ο καθηγητής. Ένας άλλος προβληματισμός του είναι η καταγωγή της Ολυμπιάδας, η Ήπειρος. Αν κάποιος ήθελε να της κάνει μια τιμητική ταφή θα έπρεπε να το κάνει στην Ήπειρο και όχι κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε, εκτιμά ο Αυστραλός ερευνητής.

Ένα ακόμη ερευνητής, ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, επίτιμος των κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε μεγαλύτερες αμφιβολίες για την έρευνα. «Δεν υπάρχουν νέα αποδεικτικά στοιχεία εδώ. Ο τάφος είναι γνωστός και βρέθηκε το 1850, με πολλές μελέτες και προσπάθειες να αναδομηθεί ψηφιακά,» δήλωσε ο Φοξ, αναφέροντας και πάλι το ενδεχόμενο η Ολυμπία να μην είχε ποτέ μία κανονική ταφή. «Κανείς από τους επίσημους Έφορους της Αρχαιολογίας δεν πιστεύει στην ιδέα ότι ο τάφος είναι της Ολυμπίας. Το τι λέει ο κύριος Μπίντας δεν είναι καν πειστικό», είπε ο Φοξ.

Η Λιάνα Σουβαλτζή, μία από τους υποστηριχτές του Μπίντα, είχε βρει το 1990 στην Όαση Σίγουα στην Αίγυπτο, έναν τάφο που πιστεύει ότι ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, μία θεωρία που υποστηρίχτηκε ελάχιστα από τους ερευνητές. Η Σουβαλτζή σχολίασε σε άρθρο της στο Greek City Times για τον Μπίντα: «Εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος του τάφου, μόνο και μόνο από αυτό κάποιος καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να άνηκε σε κάποιον σπουδαίο». Κάτι ακόμα που πρόσθεσε ήταν ότι ο συγκεκριμένος τάφος, ήταν σαν τον τάφο που είχε βρει η ίδια στην όαση απλά «πιο μινιατούρα».

Πηγή: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος