Αγορά ακινήτου σε Αράχωβα, Καλάβρυτα και 6 ακόμα χειμερινούς προορισμούς – Αυξητικές τάσεις στις τιμές πώλησης εξοχικών (πίνακας – video)

Μια χώρα που έχει τις περισσότερες βουνοκορφές απ’ όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας τις 1.000 εκ των οποίων πάνω από 30 φιλοξενούν γνωστά χιονοδρομικά κέντρα και οικισμούς εφάμιλλά με αυτά της Ευρώπης.

Ένας τομέας της αγοράς ακινήτων ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη το 2005-2008 . Σήμερα και σε σχέση με τη διετία 2007 – 2008 είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 55%. Ενώ η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά πολύ.

Επιπλέον την περίοδο της ραγδαίας αύξησης των τιμών πολλοί ήταν οι Έλληνες λάτρεις των Χειμερινών sport που οδηγήθηκαν στην αγορά κατοικίας, μόλις 3 ώρες από τα σύνορα μας. Οι αξίες τότε στη χώρα μας το 2007-2008 ,  στην Αράχοβα άγγιζαν τις 3.000 – 4.500 €/ τ.μ. , το Καρπενήσι με μέση τιμή  2.200 €/τ.μ. και ο Άγιος Αθανάσιος τις 3.000 €/τ.μ.  τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες δεν ξεπερνούσε τα 1.200 €/τ.μ.

του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα

Αγορά ακινήτου σε Αράχωβα, Καλάβρυτα και 6 ακόμα χειμερινούς προορισμούς – Αυξητικές τάσεις στις τιμές πώλησης εξοχικών (πίνακας – video)Το 2019, οι ζητούμενες τιμές πώλησης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση, 12 μήνες μετά οι αυξήσεις είναι εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και το 25 %, ενώ και τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην Αράχωβα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 750€/τ.μ. έως 1.500 €/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.100€/τ.μ. έως 2.200€/τ.μ. και  τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.320€/τ.μ. έως 2.300€/τ.μ.

Στα Καλάβρυτα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 800€/τ.μ. έως 1.600€/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.400€/τ.μ. έως 2.000€/τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.600€/τ.μ.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 1.300€/τ.μ. έως 1.500€/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.300€/τ.μ. έως 2.500€/τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.500€/τ.μ. .

Αγορά ακινήτου σε Αράχωβα, Καλάβρυτα και 6 ακόμα χειμερινούς προορισμούς – Αυξητικές τάσεις στις τιμές πώλησης εξοχικών (πίνακας – video)

Για τα δεδομένα ως προς το πώς κινείται η αγορά ακινήτων και πού βρίσκονται οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών αυτήν την περίοδο, μίλησε στον συντάκτη του ertnews.gr Βαγγέλη Λιακόγκονα, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά τον λήθαργο των 10 ετών, αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τους τελευταίους 36 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά, αλλά με ασθενέστερους ρυθμούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών. Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και 2019 αφορούσαν ακίνητα έως 80.000€-100.000€ από τους λάτρεις των χειμερινών sport που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα που πριν 10 χρόνια θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 250.000€ και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες που δεν διαμένουν .

Τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να προβούν σε πώληση της χειμερινής εξοχική κατοικίας τους σε ικανοποιητική τιμή εντός της κρίσης και προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  – ενοικίαση με τη σεζόν με στόχο , το ακίνητο τους να αποφέρει κάποιο εισόδημα, είτε χρηματοδοτώντας τη δόση δανείου ή/και των συνολικών εξόδων ( ΕΝΦΙΑ κλπ.).

Η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν τις καλές εποχές της οικονομίας, επέστρεψε πλέον έντονα για λόγους κορωνοϊού. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου του 2020 και ιδιαίτερα μετά την ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από κορωνοϊό η ζήτηση καταγραφόταν αυξημένη μέρα με την ημέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχωβα, μισθώθηκαν με τη σεζόν περίπου 500 κατοικίες είτε για διαστήματα 3 μηνών, είτε από τον Σεπτέμβριο έως το Πάσχα, είτε από τον Σεπτέμβριο έως τον  Μαϊο.

Δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που αντέχουν οικονομικά και λόγω του ενδεχόμενου lockdown στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, επέλεξαν να προβούν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ώστε να μην βρεθούν «εγκλωβισμένοι» σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική, αλλά σε ένα μέρος κοντά στη φύση που σίγουρα οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερες. Τη φετινή χρονιά η τάση αυτή βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά δεν καταγράφει αυτή την ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε τη περσινή χρονιά, σε αντίθεση όμως καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά κρατήσεων τόσο για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου αποτέλεσε και την έναρξη της χειμερινής σεζόν όσο και τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου τόσο σε αυτοτελής κατοικίες ή/και διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και σε ξενοδοχειακές μονάδες.  Ενώ, εντυπωσιακές καταγράφονται οι προ-κρατήσεις για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης τη φετινή χρονιά, οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση της ζήτησης που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν (Σεπτέμβριο – Μάϊο) κυρίως στους top χειμερινούς προορισμούς σε ακτίνα έως 2,5 ώρες από την Αττική με καλή οδική πρόσβαση λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικότερης αυξητικής τάσης που καταγράφεται στην κτηματαγορά και του γεγονότος ότι αρκετοί λάτρεις χειμερινών σπορ αλλά και όσοι δεν διαθέτουν «χωριό» ή/και εξοχικό, με διαθέσιμα κεφάλαια έως 150.000€  σκέφτονται να επενδύσουν σε κατοικίες τόσο ως επένδυση αλλά και με στόχο την εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διαστήματα που δεν θα διαμένουν οι ίδιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος