Αφύλαχτη Διάβαση: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης με φόντο το δημόσιο ψυχιατρείο

Μία βαθιά συγκινητική ανθρώπινη ιστορία έφερε στο φως η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση» που μεταδόθηκε σε live streaming και από το ertnews.gr το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το σκοτεινό φως του έρωτα», σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, ξετυλίχθηκε μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης με φόντο το δημόσιο ψυχιατρείο.

Ο Μ. και η Λ. συναντήθηκαν πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2012 εντός του ψυχιατρείου και ήταν κυριολεκτικά έρωτας από την πρώτη ματιά. Η σχέση των δύο πρώην ασθενών θα παραμείνει δυνατή μέσα στον χρόνο, αν και θα δοκιμαστεί αρκετές φορές με μεταπτώσεις και νέους εγκλεισμούς.

Όπως σημείωσε και ο Θωμάς Σίδερης κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο δρόμος που ενώνει το δημόσιο ψυχιατρείο με το δημαρχείο όπου ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ο Μ. και η Λ. τον περασμένο Νοέμβριο είναι λιγότερο από δύο χιλιόμετρα. Ωστόσο, για να διανυθεί  αυτή η απόσταση, απαιτήθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια σταδιακής ένταξης των δύο πρώην ασθενών στην κοινότητα.

Σήμερα, μακριά από το ψυχιατρείο, ο Μ. και η Λ. ζουν στο δικό τους σπίτι και ονειρεύονται μία νέα ζωή στο φως μακριά από το σκοτάδι της ψυχικής ασθένειας. Ο Μ. συνεχίζει να γράφει ερωτικά ποιήματα για τη Λ., συμμετέχουν και οι δυο τους στο θεατρικό εργαστήρι του δήμου Αγίας Βαρβάρας και δηλώνουν έτοιμοι να υλοποιήσουν τα όνειρα που έκαναν για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η δήμαρχος του δήμου Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την κοινωνική ευαισθησία του, Αφύλαχτη Διάβαση: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης με φόντο το δημόσιο ψυχιατρείοανέφερε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω κοινωνική ένταξη των δύο πρώην ασθενών. Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον κο Μίχο, αναλύεται σε δύο επιμέρους άξονες: η βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της καθημερινότητά τους και η βοήθεια σε συμβουλευτικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας αναφέρθηκε επίσης στη μακρά ιστορία του Δρομοκαϊτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής αλλά και σε πρωτοποριακούς θεσμούς, όπως η ίδρυση θεατρικού εργαστηρίου και το θέατρο μέσα στο ψυχιατρείο, ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Ακούστε το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Το σκοτεινό φως του έρωτα – Η ιστορία του Μ και της Λ» 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος