Α. Παρασκευοπούλου – Ρ. Τζίμα για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών: Υψίστης σημασίας η ανατροφή των παιδιών

Array

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα, 25 Νοεμβρίου και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ δημιούργησε ένα σποτ με τίτλο «Σπάσε τη Σιωπή». Πρωταγωνιστούν έξι Ελληνίδες δημοσιογράφοι που έχουν μια πολύ σημαντική επαγγελματική και κοινωνική καταγραφή. Οι δημοσιογράφοι Αντριάννα Παρασκευοπούλου και Ράνια Τζίμα βρέθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERTNEWS και μίλησαν στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ερωτηθείσα η κ. Ράνια Τζίμα πώς αισθάνθηκε όταν της έγινε η πρόταση να συμμετάσχει σε αυτό το βίντεο και πώς θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει γυναίκες κάθε ηλικίας που μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, απάντησε: «Το “ναι” ήταν πηγαίο».

Η βία κατά των γυναικών και ο απόηχος του #ΜeToo 

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και το έχω ζήσει εδώ μέσα, σε αυτό το στούντιο, όταν φιλοξενήσαμε τις πρώτες συνεντεύξεις όσων είχαν αρχίσει να μιλάνε. Θέλω όμως να τονίσω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και να ακούει», είπε ενθαρρυντικά η κ. Παρασκευοπούλου, γνωρίζοντας σε βάθος το κίνημα του #MeToo που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και βιώνοντας τη δημοσιοποίηση πολλών ιστοριών έμφυλης βίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι εάν το σποτ της ΕΣΗΕΑ μεταπείσει έστω και μία γυναίκα – θύμα βίας να μιλήσει, θα είναι «μεγάλη υπόθεση».

Έπειτα, οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν εκτενώς στη σημασία που έχει ανατροφή των παιδιών και στο εάν θέλουν για αυτά να ενηλικιωθούν σε έναν κόσμο που θα έχει εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών. «Εμείς που μεγαλώνουμε κορίτσια πρέπει να τους μάθουμε τι είναι αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να αποδέχονται. Πρέπει να τους μάθουμε να βάζουν όρια. Έχει μεγάλη σημασία η κοινωνική εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τζίμα.

Το σποτ της ΕΣΗΕΑ

Μεταξύ άλλων, λόγος έγινε για το σποτ της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητά του. «Κάθε βήμα, ακόμα κι αν είναι μικρό, πάρα πολύ μικρό, έχει την αξία του, έχει τη συμβολή του και τη συνεισφορά του. Εάν έστω μία γυναίκα που θα δει αυτό το βιντεάκι από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ πει ότι ήρθε η ώρα να “σπάσω τη σιωπή”, ήρθε η ώρα να μιλήσω σε ένα συγγενή μου, σε μια φίλη μου., ήρθε η ώρα να τηλεφωνήσω στη γραμμή καταπολέμησης βίας των γυναικών, τότε εμείς αυτό θέλουμε να προσφέρουμε», τόνισε η κ. Παρασκευοπούλου.

Ωστόσο, «Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα κάθε σπιτιού», επεσήμανε η κ. Παρασκευοπούλου. «Δεν μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο φύγε, δεν μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο προχώρα διαφορετικά. Αυτό το οποίο όμως μπορείς να πεις είναι “Σπάσε τη σιωπή”. Όταν έχεις δύναμη, όταν έχεις πίστη, τα καταφέρνεις όλα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα πώς αισθάνεται κάθε φορά που μπορεί να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει μέσα από ένα δελτίο ειδήσεων, μια εκπομπή την είδηση μιας γενοκτονίας, η κ. Τζίμα ανέφερε: «Έχουν υπάρξει δυο τρεις περιπτώσεις όπου ήταν αδύνατο να μείνεις αποστασιοποιημένη. Κάποτε κάναμε μια εκπομπή στον Άλφα και βγάλαμε τον πατέρα της Τοπολούδη και πίσω του είχε μια φωτογραφία με το κορίτσι μωρό, που έχει και το ίδιο όνομα με την κόρη μου. Αυτό που σου συμβαίνει εκείνη την ώρα δεν μπορείς να το ελέγξεις. Είναι τρομακτικό!».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος