Α. Μαλλιάς στην ΕΡΤ: Ο λόγος του Ερντογάν απέναντι στον Ελληνισμό έχει τρεις λέξεις: πόλεμος, απειλή, εισβολή

Array

Τη σημασία του συχνού φαινομένου των τουρκικών υπερπτήσεων κλήθηκε να σχολιάσει στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αναμφίβολα κάποιο μήνυμα θέλουν να στείλουν οι Τούρκοι με τις συνεχείς παραβιάσεις πρώτον του εθνικού εναέριου χώρου, δεύτερον του FIR Αθηνών και τρίτον των κανόνων διεθνούς εναερίου κυκλοφορίας, όπως αυτές ορίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ICAO»

Συνέχισε αναφέροντας ότι «αυτές είναι πρακτικές οι οποίες είναι παράνομες, δεν στηρίζονται σε κανένα Δίκαιο και θεωρούν οι Τούρκοι ότι με τον τρόπο αυτό εγγράφουν κάποιες υποθήκες. Αυτό όμως είναι εντελώς και παράλογο και εκτός δικαίου. Και θα σας πω και κάτι. Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε τα τελευταία χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση και καμία ομοιότητα με τον τρόπο τον οποίον είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε εάν η Τουρκία – η Τουρκία του κ. Ερντογάν, γιατί πια έχει ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς, το καθεστώς Ερντογάν έχει στη χώρα του- κάνει το επόμενο βήμα».

Όπως είπε ο κ. Μαλλιάς «καταρχήν η Τουρκία του κυρίου Ερντογάν δεν έχει πια καλές επιλογές. Δεν έχει αν θέλετε μια γκάμα πολλών καλών επιλογών. Ο λόγος του ο πολιτικός απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, απέναντι στον Ελληνισμό έχει τρεις λέξεις πόλεμος, απειλή, εισβολή».

«Εγώ όπως με ξέρετε, αποφεύγω να μπαίνω σε επιχειρησιακές εικασίες, διότι οι πεποιθήσεις μου είναι και οι γνώσεις μου είναι ότι κανείς από όσους μιλούν συμβάλλοντας στις ειδήσεις, ούτε εγώ γνωρίζουμε τη στιγμή αυτή πώς έχουν διαμορφωθεί τα τα ελληνικά επιχειρησιακά σχέδια και αλίμονο αν γνωρίζαμε. Συνεπώς, εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν, γνωρίζουν και γνωρίζουμε επίσης ότι νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα κάμψει την ελληνική αποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Έχει σκεφθεί κανείς και στην Τουρκία το πώς θα ήταν οι σχέσεις σήμερα αν ο Ερντογάν, αντί των επιθετικών προκλήσεων[…]είχε ακολουθήσει μια άλλη πολιτική; Και πρέπει να σας πω ότι όταν πρωτοσυναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κύριος πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχε γίνει μια σύντομη συζήτηση στην οποία η ελληνική πλευρά ήταν ότι εμείς η ειρήνη θέλουμε, θέλουμε σχέσεις καλές. Συνεπώς να βρούμε ένα τρόπο ώστε οι σχέσεις αυτές να αναπτυχθούν».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι πια έχουμε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα με τον Ερντογάν να συνεχίζει με συγκεκριμένη λογική και ρητορική ο κ. Μαλλιάς απάντησε ότι «σας είπα πώς θα ήταν τα πράγματα. Εγώ καταλήγω στο ότι η πολιτική αυτή του κ. Ερντογάν έφερε μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της Ελλάδος. Αν θέλετε, μας υποχρέωσε να επιταχύνουμε τους εξοπλισμούς με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Δεύτερον, τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη δημιουργία των νέων σώμα του νέου σώματος ταχείας επέμβασης. Τρίτον, με την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και τέταρτον με την ενίσχυση όλης της επικράτειας της Ελλάδος, όλης της επικράτειας, νησιωτικής και ηπειρωτικής, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι μια στρατηγική ενέργεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαλλιάς ανέφερε ότι «τη στιγμή αυτή η ενότητα που υπάρχει δεν πρέπει να είναι ούτε δειλή, ούτε φοβισμένη. Πρέπει να είναι μία ενότητα η οποία να συνεγείρει, η οποία να τονώνει και η οποία να εμψυχώνει».

Σχετικό Άρθρο: Νέα υπέρπτηση από τουρκικό UAV πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος