70 χρόνια λειτουργίας του Δεύτερου Προγράμματος, 1952-2022

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια λειτουργίας του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από τότε που βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στις 11 Μαΐου 1952. Φέροντας τη δική του προσωπική σφραγίδα κατάκτησε μέρα με τη μέρα τους ακροατές.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του 1982, αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Δεύτερου Προγράμματος.

Πρόκειται για την εκπομπή που εγκαινίασε το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα στο Δεύτερο Πρόγραμμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του, με τις φωνές προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

1952-1982 ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(audio)


Ήταν Κυριακή 11 Μαΐου του 1952 όταν έγινε η επίσημη έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος στις 6 το απόγευμα με αγιασμό. Θα ακουγόταν στο εξής παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και ο ακροατής θα είχε να επιλέξει. Στην εναρκτήρια εκπομπή, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΡ Μιχάλης Στασινόπουλος και ο γενικός διευθυντής, στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες παρουσίασαν το νέο Πρόγραμμα.

Τριάντα χρόνια μετά, μερικοί από τους πρωτεργάτες του Δεύτερου Προγράμματος, ο Γιάννης Σιάσκας, ο Τζών Βεϊνόγλου, η Ιφιγένεια Ευθυμιάτου, ο Δημήτρης Θεμελής, η Φραγκίσκη Καρόρη, ο Πέτρος Αγγελόπουλος, η Λύρκα Παπανικολάου κουβεντιάζουν, θυμούνται το ξεκίνημά του και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του που συνέπεσαν με τη χρυσή εποχή της ραδιοφωνίας των δεκαετιών 1950-1960.

Η εκπομπή κάνει αναδρομή στην ιστορία του Β΄ Προγράμματος, από τη δημιουργία του μέχρι τη δεκαετία του ’80, και αναφέρεται στους ανθρώπους του και τη συμβολή τους: εκφωνητές, παραγωγούς εκπομπών, τεχνικούς. Γίνεται λόγος για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, για τη δομή και το ύφος του Β΄Προγράμματος, τη διάρκεια των εκπομπών αλλά και για τις συνθήκες μετάδοσης και την προετοιμασία των προγραμμάτων. Μνημονεύεται πλήθος εκπομπών που άφησαν εποχή όπως, «Το Θέατρο της Τετάρτης» με πρώτο έργο το «Παράξενο Ιντερμέτζο» του Ευγένιου ο’ Νήλ σε ραδιοφωνική διασκευή και μετάφραση Δ. Κωνσταντινίδη και ραδιοσκηνοθεσία Κάρολου Κουν, «Τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας μας» του Ντίμη Αποστολόπουλου, με αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων από σπουδαίους ηθοποιούς, «Τα παράξενα του πενταγράμμου» με την Φραγκίσκη Καρόρη, «Το μουσικό μου λεύκωμα» της Τόνιας Καράλη, «Κάθε δίσκος και δύο λόγια» με τον Τζών Βεϊνόγλου, «Οριζοντίως και καθέτως», μουσικό σταυρόλεξο που συμπληρώνονταν από τους ακροατές, με τον Πέτρο Αγγελόπουλο, «Δίσκοι στην τύχη» με την Έλλη Σολωμονίδου, «Μουσικός Ρεπόρτερ» της Ελένης Χαλκούση, «Το μικρόφωνο στο δρόμο» του Ίωνα Νταϊφά.

Περιλαμβάνεται, επίσης, συνέντευξη του Κάρολου Κουν ο οποίος αφηγείται τις δικές του μνήμες σχετικά με το ραδιοφωνικό θέατρο, καθώς και του Μάριου Πλωρίτη διευθυντή τότε του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ, που περιγράφει την ατμόσφαιρα της δημιουργίας του Β΄  Προγράμματος.  Μιλούν ακόμη, η Ελένη Χαλκούση, ο Ίων Νταϊφάς, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, διευθυντής Ραδιοφωνίας το 1982, προλογίζει το αφιέρωμα. Στο στούντιο και η Σοφία Μιχαλίτση, διευθύντρια του Β΄Προγράμματος τη δεκαετία του ’80, η οποία αναφέρεται στην πιο πρόσφατη περίοδο.

Παραγωγός: Φραγκίσκη Καρόρη-Ψαχαροπούλου

Παρουσιάζουν: η Πιπίτσα Παϊσίου, μία από τις πρώτες εκφωνήτριες του Δεύτερου και η Νέλλα Δουλτσίνου, υπεύθυνη για τις εκπομπές λόγου και θεάτρου.

Ημερομηνία μετάδοσης: 30 Μαΐου 1982

Δείτε, επίσης, σχετικό υλικό για την έναρξη του Β΄ Προγράμματος μέσα από τις σελίδες του περιοδικού “Ραδιοπρόγραμμα”/Αρχείο ΕΡΤ και φωτογραφικό υλικό:

Για περισσότερα περιηγηθείτε στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος