Kάθε φορά που πηγαίνω στην τράπεζα παρακολουθώ μια υπάλληλο που με εντυπωσιάζει με το πόσα πράγματα κάνει ταυτόχρονα. Μιλάει στα εσωτερικά ακουστικά της τράπεζας που φοράει στο κεφάλι της, κάνει υπολογισμούς, απαντάει σε ερωτήσεις πελατών, σηκώνεται ταυτόχρονα για να βγάλει φωτοτυπίες. Η αποθέωση του multitasking.
Είναι νέα. Φαντάζομαι ότι έχει σαρώσει όλα τα πριμ παραγωγικότητας και ότι θα συνεχίσει έτσι για πολλά χρόνια.
Όχι, λένε οι νευροεπιστήμονες. Η συμπαθής υπάλληλος εάν συνεχίσει έτσι θα γίνει νευρωτική και η παραγωγικότητά της θα μειώνεται σταδιακά. Θα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, το άγχος της θα αυξάνεται, θα γίνει περισσότερο παρορμητική, με αποτέλεσμα να κάνει λάθη.
Οι νευροεπιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να κάνει μια εργασία τη φορά.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Γιατί το multitasking μειώνει την παραγωγικότητα
Multitasking είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών εργασιών ή η εκτέλεση μιας σειράς εργασιών με γρήγορη διαδοχή. Το multitasking επιβαρύνει σοβαρά την παραγωγικότητα. Ο εγκέφαλός μας δεν έχει την ικανότητα να εκτελεί πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Tις στιγμές που νομίζουμε ότι κάνουμε multitasking, απλώς μετακινούμαστε γρήγορα από τη μια εργασία στην άλλη. Και επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κάθε εργασίας που εναλλάσσεται, αναγκαστικά δουλεύουμε με πιο αργούς ρυθμούς.
Επίσης η αλλαγή της εστίασης δεν μας επιτρέπει να ενεργούμε μηχανικά για να τελειώνουμε γρήγορα μια δουλειά που την ξέρουμε καλά και την κάνουμε συχνά. Η εναλλαγή μπρος-πίσω παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε με αργούς ρυθμούς Είναι το «κόστος εναλλαγής εργασιών», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Έφηβοι και multitasking
Ο αρνητικός αντίκτυπος του χρόνιου, έντονου multitasking μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για τoν εγκέφαλο των εφήβων. Σε αυτή την ηλικία, οι εγκέφαλοι είναι απασχολημένοι με τη διαμόρφωση σημαντικών νευρωνικών συνδέσεων. Η διάσπαση της προσοχής σε τόσο μεγάλο βαθμό και η συνεχής απόσπαση της προσοχής από διαφορετικές ροές πληροφοριών μπορεί να έχει σοβαρές, μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται αυτές οι συνδέσεις.
Οι multitaskers κάνουν λάθη
Κάνοντας ταυτόχρονα διαφορετικές εργασίες μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να κάνετε λάθη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που κάνουν multitasking στην τάξη έχουν χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας. Εάν συνεχίσουν και στο σπίτι, παραδείγματος χάρη ακούνε μουσική ή παίζουν παιχνίδια και διαβάζουν ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν καλή απόδοση στο σχολείο. Μελέτη αναφέρει ότι στην οδήγηση οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάνουν περισσότερα λάθη όταν προσπαθούν να κάνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι νέοι βιωματικά είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το multitasking.
Πώς να σπάσετε το multitasking
Χρησιμοποιήστε τον «κανόνα των 20 λεπτών». Αντί να πετάγεστε από τη μια δουλειά στην άλλη, προσπαθήστε να αφιερώσετε πλήρως την προσοχή σας σε μια για 20 λεπτά πριν πάτε στην άλλη.
Μοιράστε το χρόνο με προτεραιότητες. Αν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ελέγξετε το email σας ή να δείτε ειδήσεις στο κινητό σας, την ώρα που διαβάζετε το παιδί σας, προγραμματίστε μια καθορισμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να τα κάνετε. Έτσι μπορείτε να απελευθερώσετε το μυαλό σας για να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε.
Περιορίστε τους περισπασμούς. Απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας ή τις ειδοποιήσεις όταν πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι.
Κάντε ωφέλιμους συνδυασμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν εργασίες όπου το multitasking επιδρά θετικά. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και να ακούτε μουσική, ή να ασκείστε με μουσική.
Κάντε διαλείμματα. Το μυαλό αποδίδει περισσότερο όταν υπάρχουν συστηματικά διαλείμματα στο ωράριο της εργασίας.
Τέλος, αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν, «Η κοινωνία της κόπωσης», εκδόσεις Opera, όπου ο συγγραφέας αναλύει με εξαιρετικό τρόπο τη θέση του multitasking στη σύγχρονη ζωή. Εξηγεί πώς μας οδηγεί σε μια αποσπασματική και κατακερματισμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Ο Χαν υποστηρίζει επίσης, ότι το multitasking είναι διαδεδομένο στα άγρια ζώα.
Με πληροφορίες; Time, Verywellmind
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος