Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Κιλκίς τον Οκτώβριο του 2024, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) με στόχο τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επαγγελματική εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, διακοσμητικά μοτίβα προϊστορικών εκθεμάτων του ΑΜΘ αποτελούν την «πηγή» έμπνευσης για τον σχεδιασμό σύγχρονων έργων από τη μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ-Εικαστικών Ζωγράφων του Μουσείου, Χρυσάνθη Φωτιάδου και παίρνουν μορφή από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΕ.Ε.ΕΚ στον αργαλειό και τις πλεκτομηχανές του εργαστηρίου κλωστοϋφαντουργίας με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του εργαστηρίου Υφαντικής.
«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ, είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας που ξεκίνησε κυρίως από την εικαστικό του μουσείου την κα. Χρύσα Φωτιάδου, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του κέντρου. Η συνεργασία αυτή οδήγησε στο να σχεδιαστούν από το μουσείο διακοσμητικά θέματα που απεικονίζονται κυρίως στα αγγεία της προϊστορικής Μακεδονίας, να μεταφερθούν και να δοθούν στον υπεύθυνο του εργαστηρίου Σάκη Ντάνη, υπό την καθοδήγηση του οποίου τα παιδιά αναπαράγουν αυτά τα σχέδια στους αργαλειούς και στις κλωστοϋφαντουργικές μηχανές», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» η Αναστασία Γκαδόλου, διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου, η οποία βρέθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου κλωστοϋφαντουργίας.
Παράλληλα στην εκπομπή μίλησαν η εικαστικός Χρυσάνθη Φωτιάδου που στάθηκε στη σημασία αυτού του προγράμματος, όπως και η διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ελένη Τεχλικίδου.
Τα έργα των μαθητών/τριών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί σε χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στην οποία θα κυριαρχεί το «νήμα» που ενώνει την αρχαία με τη σύγχρονη τέχνη.
Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος