ertnews.gr

Μιχάλης Μυριάνθης: Η μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ δεν επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας

07/10 14:32
Μιχάλης Μυριάνθης: Η μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ δεν επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως περιορίζει τις εναλλακτικές της Ευρώπης ως προς την προμήθεια πετρελαίου υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης ενεργειακός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Σε ερώτηση ποια είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ+ και ποιες εναλλακτικές έχει, ο κ. Μυριάνθης σημειώνει ότι το 31% του πετρελαίου που εισάγει η ΕΕ προέρχεται από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

Η μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ – αν και στην πραγματικότητα είναι μικρότερη (κατά 1 εκατ. βαρέλια) από αυτή που ανακοινώθηκε καθώς ορισμένες χώρες μέλη ήδη παράγουν λιγότερο από τις ποσοστώσεις που έχουν αποφασιστεί – περιορίζουν σημαντικά τις εναλλακτικές που έχει η ευρωπαϊκή αγορά για προμήθεια πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+.

Ο κ. Μυριάνθης υπογράμμισε ακόμα ότι σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό πετρελαίου η μείωση της παραγωγής ήταν απαραίτητη για να ανταποκριθεί στην αύξηση των επιτοκίων στη Δύση και στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τέλος ο κ. Μυριάνθης σημείωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version