Μιχάλης Μυριάνθης: Η μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ δεν επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως περιορίζει τις εναλλακτικές της Ευρώπης ως προς την προμήθεια πετρελαίου υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης ενεργειακός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Σε ερώτηση ποια είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ+ και ποιες εναλλακτικές έχει, ο κ. Μυριάνθης σημειώνει ότι το 31% του πετρελαίου που εισάγει η ΕΕ προέρχεται από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

Η μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ – αν και στην πραγματικότητα είναι μικρότερη (κατά 1 εκατ. βαρέλια) από αυτή που ανακοινώθηκε καθώς ορισμένες χώρες μέλη ήδη παράγουν λιγότερο από τις ποσοστώσεις που έχουν αποφασιστεί – περιορίζουν σημαντικά τις εναλλακτικές που έχει η ευρωπαϊκή αγορά για προμήθεια πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+.

Ο κ. Μυριάνθης υπογράμμισε ακόμα ότι σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό πετρελαίου η μείωση της παραγωγής ήταν απαραίτητη για να ανταποκριθεί στην αύξηση των επιτοκίων στη Δύση και στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τέλος ο κ. Μυριάνθης σημείωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος