Μετά την πανδημία οι συνωμοσιολόγοι στρέφονται στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, με αποτέλεσμα η πανδημία να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, οι συνωμοσιολόγοι που μέχρι πρόσφατα διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, έπρεπε να βρουν ένα άλλο θέμα για να κρατήσουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του διαδικτυακού τους κοινού. Με κοινό παρονομαστή την παραπληροφόρηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και ένα έτοιμο ψηφιακό οικοσύστημα από ομάδες στο Facebook, κανάλια Telegram και διάφορα εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα, οι συνωμοσιολόγοι έστρεψαν την προσοχή τους από τον κορονοϊό, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο «πόλεμος της πληροφορίας» εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς καλά οργανωμένες και μεγάλες διαδικτυακές κοινότητες που προηγουμένως είχαν αντιταχθεί στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, παρουσιάζουν την Ουκρανία και τους  συμμάχους της, ως καταπιεστές που θέλουν να εδραιώσουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Όπως αναφέρει το VICE, ορισμένοι συνωμοσιολόγοι προωθούν τη θεωρία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο κέντρο μιας παγκόσμιας τεχνοκρατικής συμμορίας, η οποία έχει διεισδύσει στις δυτικές δημοκρατίες. Αυτό το αφήγημα χρησιμοποιείται και για να ενισχύσει την υποστήριξη προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Υπάρχει μια πιο γενική θεωρία συνωμοσίας της Νέας Τάξης Πραγμάτων και μια πιο συγκεκριμένη εκδοχή της που χρησιμοποιείται από ορισμένους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», εξήγησε στο VICE ο Μαρκ Πίτκαβατζ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο για τον Εξτρεμισμό του Συνδέσμου κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL).

«Η πιο γενική εκδοχή αναφέρει ότι υπάρχει μια αριστερή συνωμοσία, όπου οι ελίτ προσπαθούν να χειραγωγήσουν έθνη και μεμονωμένους παράγοντες για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς», πρόσθεσε.

Μετά την πανδημία οι συνωμοσιολόγοι στρέφονται στον πόλεμο στην Ουκρανία
(Bellingcat)

Το πλεονέκτημα της γενικής συνωμοσίας της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι ότι μπορεί να στοχοποιήσει οποιονδήποτε παράγοντα θεωρεί επικίνδυνο για τις ΗΠΑ.

«Κάποιοι κατηγορούν τους Μασόνους, άλλοι τους Εβραίους, άλλοι τους κομμουνιστές. Αυτή η εκδοχή είναι φλου και αυτό είναι το πλεονέκτημά της», είπε ο ερευνητής.

Η πιο συγκεκριμένη εκδοχή αυτής της θεωρίας συνωμοσίας εξελίχθηκε στο πλαίσιο της πολιτοφυλακής και του ευρύτερου πατριωτικού ή αντικυβερνητικού κινήματος της δεκαετίας του 1990. Στα 30 χρόνια που μελετά αυτά τα κινήματα, ο ερευνητής είδε συχνά αναφορές στη θεωρία αυτή.

«Πιστεύουν ότι μια παγκοσμιοποιημένη, σοσιαλιστική, τυραννική συμμορία ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», εξήγησε ο Πίτκαβατζ. «Οι ΗΠΑ ήταν το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας, αλλά τώρα συνωμοτούν με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων για να αφαιρέσουν από τους Αμερικανούς τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να φέρουν όπλα».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας συνωμοσίας πιστεύουν ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι στην πραγματικότητα μια μαριονέτα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που τοποθέτησαν στην εξουσία οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ο Πούτιν από την άλλη, ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι, εναντιώνεται σε αυτή τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η θεματολογία των θεωριών αυτών μπορεί να έχει αλλάξει, όχι όμως και οι στόχοι των συνωμοσιολόγων. Στο στόχαστρό τους για άλλη μια φορά βρίσκονται ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζορτζ Σόρος, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι χρησιμοποίησαν την πανδημία με σκοπό να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο «κράτος ελέγχου των μαζών». Τώρα, οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι οι δυο δισεκατομμυριούχοι χρηματοδότησαν εργαστήρια στην Ουκρανία στα οποία αναπτύσσονται βιολογικά όπλα.

Η θεωρία συνομωσίας QAnon και τα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

Οι οπαδοί της QAnon σε όλο τον κόσμο βλέπουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως μια προσπάθεια να καταστραφεί η «διεθνής κλίκα παιδόφιλων», η οποία όπως υποστηρίζουν, λατρεύει τον Σατανά και διευθύνει μία παγκόσμια σπείρα σωματεμπορίας παιδιών. Αυτή η κλίκα συνωμοτεί εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την καταπολεμά. Όπως αναφέρει το καναδικό CBC, ορισμένοι οπαδοί της QAnon βλέπουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον διάδοχο του Τραμπ στον αγώνα που οραματίστηκαν εναντίον μιας σκιώδους παγκόσμιας ελίτ του «βαθέος κράτους».

Όπως αναφέρει ο ερευνητικός δημοσιογραφικός ιστότοπος Bellingcat, κάποιοι οπαδοί της QAnon πιστεύουν ότι ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για να καταστρέψει τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στα οποία αναπτύσσεται ένα νέος ιός σαν τον κορονοϊό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος είναι ένας τρόπος για να στραφεί αλλού η προσοχή του κόσμου από την πανδημία και το συνεχιζόμενο «πρόγραμμα μείωσης πληθυσμού που διεξάγεται μέσω της χορήγησης εμβολίων κατά της COVID-19».

Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος θα αποτρέψει την «Μεγάλη Επανεκκίνηση», η οποία υποτίθεται ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να καταστρέψει τον καπιταλισμό και να εγκαταστήσει μια παγκόσμια κυβέρνηση.

Μετά την πανδημία οι συνωμοσιολόγοι στρέφονται στον πόλεμο στην Ουκρανία
(Twitter/War Clandestine)

Όπως αναφέρει το CBC, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της YouGov στα τέλη Μαρτίου, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν βιολογικά όπλα σε εργαστήρια σε όλη την Ουκρανία. Η θεωρία για τα βιολογικά εργαστήρια εμφανίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τις εβδομάδες πριν από την εισβολή, ο χρήστης @WarClandestine έκανε αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με τις διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών και διαδηλωτών κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην Οτάβα του Καναδά. Τους προηγούμενους μήνες, ο ίδιος λογαριασμός προωθούσε θεωρίες συνωμοσίας της QAnon, λέγοντας στους ακολούθους του να εμπιστευτούν το σχέδιο για την επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Στη συνέχεια, ο λογαριασμός, τον οποίο διαχειρίζεται ένας χρήστης που μόλις πρόσφατα ταυτοποιήθηκε ως Τζέικομπ Κριτς, πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς της Βιρτζίνια, κοινοποίησε έναν χάρτη που απεικόνιζε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία.

«Η Κίνα και η Ρωσία κατηγόρησαν έμμεσα (και σωστά) τις ΗΠΑ για το ξέσπασμα της επιδημίας της COVID-19 και φοβούνται ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν περισσότερους ιούς (βιολογικά όπλα) που σκοπεύουν να απελευθερώσουν», έγραψε σε άλλη ανάρτησή του.

Οι αναρτήσεις του κοινοποιήθηκαν μερικές χιλιάδες φορές. Τις ημέρες που ακολούθησαν, αυτή η θεωρία συνωμοσίας διέρρευσε σε αντιεμβολιαστικά και φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν μεταξύ, το Twitter έχει αναστείλει τον λογαριασμό του @WarClandestine αρκετές φορές.

«Η ενίσχυση των αφηγήσεων υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο δεν αφορά πραγματικά τη Ρωσία, αλλά τον συνεχιζόμενο σκεπτικισμό που έχουν αυτές οι ομάδες απέναντι στις κυβερνήσεις τους», δήλωσε στο Politico, ο Γκράχαμ Μπρούκι, ανώτερος διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council που παρακολουθεί την διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

«Η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην εισβολή της Ρωσίας. Είναι φυσικό η Ουκρανία να γίνει κύριο θέμα συζήτησης στις ομάδες συνωμοσίας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: VICE, CBC, NDTV, Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος