Μελέτη: Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως πρόκειται για προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,9 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η διατροφή είναι από τους πιο καθοριστικούς — και, το σημαντικότερο, από τους πιο εύκολα τροποποιήσιμους.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Gastroenterology διαπίστωσε ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά — όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών — είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες από αυτά τα λαχανικά. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 639.539 άτομα, καθώς και 97.595 καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ευεργετικές ουσίες των σταυρανθών

Τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή ωφέλιμων φυτοχημικών ουσιών, όπως φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτενοειδή. Παράλληλα, περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση γλυκοσινολικά – ενώσεις που, όταν μασιούνται, μετατρέπονται σε βιοδραστικά ισοθειοκυανικά, με κυριότερη τη σουλφοραφάνη (SFN). Η σουλφοραφάνη ευθύνεται όχι μόνο για το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα αυτών των λαχανικών, αλλά και για την ισχυρή αντικαρκινική και προστατευτική τους δράση.

Τα ισοθειοκυανικά προστατεύουν από τον καρκίνο μέσω πολλαπλών μηχανισμών: εμποδίζουν ένζυμα που ενεργοποιούν καρκινογόνες ουσίες, προκαλούν απόπτωση (προγραμματισμένο θάνατο) των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλουν την αγγειογένεση στους όγκους και διακόπτουν τον κυτταρικό κύκλο, αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Πόσα γραμμάρια αρκούν

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από επτά κοόρτες και 10 μελέτες περίπτωσης-ελέγχου για να διερευνήσουν τη σχέση δόσης-απόκρισης και να προσδιορίσουν εάν η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Διαπίστωσαν ότι το ιδανικό σημείο στο οποίο άρχιζε να εμφανίζεται η προστατευτική δράση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων λαχανικών ήταν περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου ανά γραμμάριο παρατηρήθηκε μεταξύ 20 και 40 γραμμαρίων. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση πέραν των 40 γραμμαρίων την ημέρα. Η προστατευτική δράση σταθεροποιήθηκε μεταξύ 40 και 60 γραμμαρίων, χωρίς επιπλέον οφέλη πάνω από αυτό το εύρος.

Η γεωγραφική προέλευση φάνηκε επίσης να επηρεάζει την έκταση του οφέλους. Οι πιο ισχυρές προστατευτικές επιδράσεις εντοπίστηκαν σε μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ ήταν λιγότερο ξεκάθαρες σε δείγματα από την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Με επιφυλάξεις τα συμπεράσματα

Παρόλο που τα ευρήματα δείχνουν μια ενθαρρυντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών και της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Περιορισμοί όπως οι διαφορές στον σχεδιασμό των επιμέρους μελετών και οι αποκλίσεις στην καταγραφή της διατροφής απαιτούν συνεκτίμηση πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος