Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας παγκοσμίως, επηρεάζοντας περισσότερους από 64 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η προοδευτική αυτή πάθηση ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως και προκύπτει όταν ο καρδιακός μυς τραυματίζεται και σταδιακά χάνει την ικανότητά του να αντλεί επαρκώς αίμα για τις ανάγκες του σώματος.
Τώρα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι πάσχοντες ίσως χρειάζεται να ανησυχούν και για την εμφάνιση γνωστικής έκπτωσης.
«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση που δεν υποχωρεί και η θεραπεία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα του ασθενούς να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες, να παρακολουθεί τα συμπτώματά του και να λαμβάνει πολλά και διαφορετικά φάρμακα», δήλωσε η Δρ. Σουπρίγια Σορ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
«Η παρατήρηση αυτής της γνωστικής έκπτωσης στους ασθενείς και η επιδείνωσή της με την πάροδο του χρόνου μετά τη διάγνωση, θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για τους γιατρούς ώστε να αξιολογούν έγκαιρα τις γνωστικές ικανότητες των ασθενών και να τις εντάσσουν στον θεραπευτικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.
Για να εξαγάγουν τα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις γνωστικές ικανότητες σχεδόν 30.000 ενηλίκων, συγκρίνοντας όσους διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια με άτομα χωρίς τη νόσο. Διαπίστωσαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται με σημαντική έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας ήδη από την αρχική διάγνωση.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η γενική νοητική λειτουργία και η εκτελεστική λειτουργία επιδεινώνονταν ταχύτερα με την πάροδο του χρόνου. Η εκτελεστική λειτουργία περιλαμβάνει ανώτερες γνωστικές δεξιότητες, όπως ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εμφάνιζαν επιτάχυνση της νοητικής γήρανσης, αντίστοιχη με δέκα χρόνια, μέσα σε μόλις επτά έτη από τη διάγνωση. Επιπλέον, εκδήλωναν σημαντική μείωση στη συνολική γνωστική λειτουργία περίπου έξι χρόνια νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Τα συνήθη γνωστά αίτια γνωστικής έκπτωσης δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την επιταχυνόμενη μείωση. Μάλιστα, η μεγαλύτερη έκπτωση στη γνωστική ικανότητα παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένους, γυναίκες και λευκούς συμμετέχοντες. Η συνολική γνωστική λειτουργία αφορά μια σειρά νοητικών διεργασιών, όπως η σκέψη και η μάθηση.
Παρότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της φροντίδας και της παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
«Η τακτική γνωστική παρακολούθηση των ηλικιωμένων με καρδιακή ανεπάρκεια θα βοηθούσε στον εντοπισμό ατόμων με πρώιμα σημάδια έκπτωσης που χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ντέμπορα Λεβίν, καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ταχύτερη γνωστική έκπτωση μετά από καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να αναπτυχθούν παρεμβάσεις που θα την επιβραδύνουν ή θα την αναστέλλουν», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Independent
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος