Μελέτη δείχνει την προστασία που προκύπτει στην οικογένεια από τον εμβολιασμό και την ανοσία της αγέλης

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 ή έχουν εμβολιαστεί κατά του SARS-CoV-2 μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης για τα μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης, που λαμβάνουν όλοι οι Σουηδοί κατά τη γέννηση τους και χρησιμοποιείται σε όλα τα μητρώα, επιτρέπει στους επιδημιολόγους να απαντούν ακόμη και σε ασυνήθιστες ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Πίτερ Νορντστρομ από το Πανεπιστήμιο Ουμέα μπόρεσε να προσδιορίσει ποια άτομα ζουν ακόμα στο ίδιο νοικοκυριό 4,9 εκατομμυρίων Σουηδών που απέκτησαν ανοσία στον SARS-CoV-2 λόγω ασθένειας ή ολοκληρωμένου εμβολιασμού και ποιος από αυτούς τους συγκάτοικους έπασχε από την COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Κάθε ένα από αυτά τα άτομα συγκρίθηκε με κάποιον από ένα νοικοκυριό στο οποίο κανένας άλλος δεν είχε ανοσία από εμβολιασμό ή μόλυνση. Με αυτόν τον τρόπο  μπόρεσαν να καθορίσουν εάν υπάρχει προστασία από την ανοσία της αγέλης εντός των οικογενειών.

Έτσι σε οικογένειες με ένα εμβολιασμένο ή άτομο που έχει αναρρώσει, τα μη ανοσοποιημένα μέλη της οικογένειας είχαν 45% έως 61% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Σε οικογένειες με 2 εμβολιασμένα ή άτομα που ανάρρωσαν, ο κίνδυνος μόλυνσης για μη ανοσοποιημένα μέλη της οικογένειας ήταν ακόμη χαμηλότερος κατά 75% έως 86%.

Σε οικογένειες με 3 άτομα να έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, τα μη ανοσοποιημένα μέλη της οικογένειας είχαν 91% έως 94% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ένα άτομο που ζούσε σε μια οικογένεια ίδιου μεγέθους στην οποία κανείς δεν εμβολιάστηκε ή δεν ανάρρωσε.

Σε οικογένειες 5 ατόμων τέλος, ο κίνδυνος μόλυνσης για το μη ανοσοποιημένο μέλος μειώθηκε έως και 97%, εάν τα άλλα 4 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν αναρρώσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος