Μεγαλοεπενδυτές πιέζουν την Shell να στηρίξει ψήφισμα ακτιβιστών για το κλίμα

Είκοσι επτά επενδυτές ζητούν από την πετρελαϊκή εταιρεία να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών της με τη συμφωνία του Παρισιού.

Το διοικητικό συμβούλιο της Shell βρίσκεται αντιμέτωπο με «εξέγερση», καθώς ορισμένοι μεγαλοεπενδυτές ετοιμάζονται να υποστηρίξουν ψήφισμα ακτιβιστών για το κλίμα. Είκοσι επτά επενδυτές συμφώνησαν να στηρίξουν ψήφισμα που κατέθεσαν οι Ολλανδοί ακτιβιστές μέτοχοι της Follow This, το οποίο ζητά από την πετρελαϊκή εταιρεία να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών της με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Ο συνασπισμός των επενδυτών κατέχει συνολικά περίπου το 5% των μετοχών της Shell και περιλαμβάνει το υποστηριζόμενο από τη βρετανική κυβέρνηση National Employment Savings Trust (Nest), το οποίο διαχειρίζεται τις συντάξεις σχεδόν του ενός τετάρτου των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ψήφισμα έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi, η οποία κατέχει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, καθώς και των Candriam, Scottish Widows και Rathbones Group.

«Προτρέπουμε τη Shell να θέσει έναν αξιόπιστο στόχο απόλυτων εκπομπών στο πεδίο εφαρμογής 3. Αυτό θα επιδείξει ηγετική ικανότητα, θα δείξει ότι η Shell αντιμετωπίζει σοβαρά τη μετάβαση της επιχείρησής της και θα διαδραματίσει ρόλο στη δημιουργία πραγματικής παγκόσμιας αλλαγής», δήλωσε η Ντιάντρα Σούμπια, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στη Nest.

Οι εκπομπές στο πεδίο εφαρμογής 3 περιλαμβάνουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τις οποίες οι εταιρείες είτε δεν παράγουν άμεσα είτε δεν αγοράζουν για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες. Αυτό επεκτείνεται σε όλα, από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος μέχρι τη μεταφορά που παραδίδει το προϊόν στον καταναλωτή.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν επί του ψηφίσματος στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας τον Μάιο. Το ψήφισμα έχει ήδη λάβει την υποστήριξη των επενδυτών οι οποίοι κατέχουν συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, και η υποστήριξη αναμένεται να αυξηθεί κατά τους μήνες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της Shell, σύμφωνα με τον Μαρκ βαν Μπάαλ, ιδρυτή της Follow This.

«Αυτή η κλιμάκωση των 27 κορυφαίων επενδυτών θέτει το αίτημα για μείωση των εκπομπών από τις ενεργειακές εταιρείες στο επίκεντρο όλων των θεσμικών επενδυτών», δήλωσε στον Guardian.

Η Shell αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενες αντιδράσεις από ορισμένους επενδυτές και ακτιβιστές για το κλίμα μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από το τέλος της δεκαετίας. Η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στο Λονδίνο πέρυσι κατέληξε σε χάος, καθώς οι διαμαρτυρίες για το κλίμα καθυστέρησαν την έναρξη της συνεδρίασης κατά μία ώρα, αφού το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε τις εκκλήσεις των μετόχων για νέους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Shell είχε ενημερώσει προηγουμένως τους μετόχους ότι το ψήφισμα της Follow This ήταν μη ρεαλιστικό και απλοϊκό, ότι δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ότι θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους πελάτες μας και ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος