Στις πρώτες συναλλαγές μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική επίθεση στο Ιράν, το πετρέλαιο και το δολάριο περιόρισαν την αρχική τους άνοδο, ενώ με πτώση άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,3% στις 07:12 GMT.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 1,11 δολάρια ή 1,44% στα 78,12 δολάρια στις 06:53 GMT. Το αργό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1,08 δολαρίων ή 1,45% στα 74,87 δολάρια.
🇪🇺 The Stoxx Europe 600 has gained 5.5 % since the beginning of the year, outperforming the S&P 500 (approx. 1.5 %). In USD terms, the Stoxx Europe 600 has gained more than 20 % since the turn of the year.#stoxxeurope #sandp500 #europeanstocks #stockmarketinvesting #verumo pic.twitter.com/k558k5qH9d
— Verumo (@Verumo_official) June 23, 2025
Μικρή υποχώρηση σημείωσαν τα χρηματιστήρια στην Ασία που άνοιξαν νωρίτερα, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι αγορές αναμένουν ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν και πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση.
Ταυτόχρονα καταγράφεται οριακή άνοδος του χρυσού, που αυτή τη στιγμή κινείται πτωτικά.
Τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι ανησυχίες για το αν θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, επηρεάζουν και τους επενδυτές.
Το 20% του διεθνούς πετρελαίου διακινείται από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ αναμένεται να ασκηθεί σφοδρή πίεση από την Κίνα καθώς «διακυβεύεται» ο ανεφοδιασμός της.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος