Η πόλη της Καστοριάς τίμησε σήμερα Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, με λαμπρότητα τη διπλή της γιορτή, την 113η Επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό το 1912, καθώς και τον Πολιούχο της, Άγιο Μηνά. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, έφτασαν στο απόγειό τους σήμερα, συνδυάζοντας την θρησκευτική με την εθνική επέτειο. Το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Στην τελετή προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου. Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό. Στη συνέχεια, παρουσία πλήθους κόσμου και όλων των αρχών, πραγματοποιήθηκε η Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και η Επίσημη Δοξολογία, όπου τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Αλχασίδης, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με Επιμνημόσυνη Δέηση στην Πλατεία Μακεδονομάχων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μία μεγαλοπρεπής παρέλαση στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, με τη συμμετοχή της Μπάντας του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς και της Στρατιωτικής Μουσικής της 9ης Ταξιαρχίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των κατοίκων.


Το απόγευμα, στις 17:30, η Ιερή Εικόνα του Αγίου Μηνά θα επιστρέψει με μεταφορά από τον Μητροπολιτικό Ναό στον Ιερό Ναό του Πολιούχου. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 18:15, με την προβολή της ιστορικής ταινίας «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» στο City Center Cinema της Καστοριάς. Η εκδήλωση θα έχει την τιμητική παρουσία του πρωταγωνιστή, ηθοποιού Λάκη Κομνηνού, και διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, την ΠΕ Καστοριάς και το Σωματείο «Ευνομία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος