Συντονισμένες χαρακτηρίζονται οι αλυσιδωτές «εκρήξεις βίας» σε φυλακές της νότιας, κυρίως, Γαλλίας με αποτέλεσμα και να πυρποληθούν οχήματα. Στις φυλακές της Τουλόν (Farlède – Var), ο θάλαμος υποδοχής έγινε στόχος πυρών από αυτόματα όπλα, γύρω στη 1 τα ξημερώματα. Οι δράστες βρίσκονταν σε αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία έκανε λόγο για επτά πυροβολισμούς, ενώ δεν ανακοίνωσε τραυματισμούς. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα στην οποία θα συμμετάσχει και η γαλλική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας DGSI.
« Une attaque brutale » : la prison de Toulon visée par plusieurs tirs d’arme de guerre
➡️ https://t.co/Hpfu5mrtL1 pic.twitter.com/b3WxcsUKVw— Le Parisien (@le_Parisien) April 15, 2025
«Πηγαίνω στην Τουλόν για να υποστηρίξω τους αξιωματικούς. Η Γαλλική Δημοκρατία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και λαμβάνει μέτρα ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανίν.
Μετά το διορισμό του, ο Νταρμανέν διακήρυξε ότι θα θέσει σε απομόνωση τους 100 μεγαλύτερους λαθρεμπόρους ναρκωτικών σε φυλακή υψηλής ασφαλείας. Εξάλλου το κοινοβούλιο εξετάζει νόμο «για να βγει η Γαλλία από την παγίδα του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών», ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία Εθνικής Εισαγγελίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (PNACO).
Το σωματείο FO Justice, κάνει λόγο για «εγκληματικές πράξεις που αποτελούν κατά μέτωπο επίθεση κατά της Δημοκρατίας και του δικαστικού Σώματος», επισημαίνοντας ότι έγινε χρήση πολεμικού όπλου και συγκεκριμένα Καλάσνικοφ.
«Περιμένουμε μια συντονισμένη δράση από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα άλλο συνδικάτο, το Ufap Unsa Justice, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση των φυλακών «δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να διασφαλίσει την ασφάλεια γύρω από τα ιδρύματα 24 ώρες το 24ωρο».
Αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης στη Μασσαλία, έξω από κτίριο που στεγάζει προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπέστησαν επίσης ζημιές και πυρπολήθηκαν.
Στη φυλακή της Βιλπέντ, στην περιφέρεια του Παρισιού, εικόνες από κάμερες επιτήρησης κατέγραψαν δύο δράστες που διείσδυσαν στον περίβολο και πυρπόλησαν από ένα όχημα, ενώ η φωτιά μεταδόθηκε και σε τρίτο.
ALERTE – Plusieurs prisons sont attaquées dans toute la France ces dernières heures. Les prisons d'Aix-en-Provence, Marseille, Valence, Nîmes, Luynes, Villepinte, et Nanterre ont été victimes d'incendies de véhicules et de portes d'entrée et le centre pénitentiaire de Toulon a… pic.twitter.com/58otShnyBG
— Infos Françaises (@InfosFrancaises) April 15, 2025
Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, στις φυλακές της Ναντέρ (περιφέρεια του Παρισιού), της Αιξ-Λουίν (νοτιοανατολικά) και της Βαλάνς (νοτιοανατολικά) σημειώθηκαν επίσης εμπρησμοί οχημάτων.
Αρκετοί βουλευτές της γαλλικής ακροδεξιάς, κάνουν λόγο για «κυριαρχία λατινοαμερικανικού τύπου καρτέλ ναρκωτικών», και ζητούν την επιβολή της τάξης.
🚨Plusieurs #prisons françaises attaquées de façon coordonnée hier soir !
— Jérôme Buisson (@jerome_buisson) April 15, 2025
La France bascule dans une autre dimension. pic.twitter.com/AjdZ5xz3DI
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος