Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, μετά την επιβολή δασμών 145% στο Πεκίνο. Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η αβεβαιότητα επηρέασε και τις διεθνείς χρηματαγορές, παρά την αρχική ευφορία που προκάλεσε η απόφαση Τραμπ για τρίμηνη αναστολή δασμών, σε όλους τους εμπορικούς εταίρους.
Η Wall Street έκλεισε με μεγάλη πτώση, ενώ και οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος, ότι θα συνάψει τελικά συμφωνία με την Κίνα, παρά την επιβολή των υπέρογκων δασμών. Η γενικευμένη αστάθεια από τα πίσω μπρος του προέδρου προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, και το πού θα οδηγηθούμε παραμένει θολό.
Πιο αναλυτικά συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς αγορές παρά την πρώτη καλή εντύπωση, με την Wall Street να κλείνει αρκετά αρνητικά χθες και τον δείκτη Dow Jones έκλεισε κάτω από τις δύο μονάδες αλλά κυρίως στον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να βουτάει στο 5%. Την ίδια στιγμή έχουμε σε ασιατικές αγορές να έχουν ξεκινήσει με αρνητικό πρόσημο δείχνοντας πως θα παρασύρουν ίσως και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει το βαρύ κλίμα, και μέσα από το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι στο τέλος πιστεύει και είναι αισιόδοξος ότι θα βρει κοινό τόπο με το Σι Τζιπινγκ, ενώ είπε ότι είναι φίλος του και ότι παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί 145% δασμοί εκείνος πιστεύει ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Σημειώνεται πως προστέθηκαν 20% από τις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης του ισχυρού οπιώδους φεντανύλη επιπλέον και γι’ αυτό το λόγο και δεν είναι 125% και είναι 145%.
Τέλος να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ειρωνικά την κίνηση της Κίνας να μειώσει τον αριθμό αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στην χώρα, ως ένα από τα αντίμετρα που σχεδιάζει η Κίνα για να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες
Στην αντεπίθεση περνάει η Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη φαίνεται να αναλαμβάνει δράση και να ισχυροποιήσει περισσότερο τους δεσμούς της με την Κίνα. Στο Πεκίνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ , ενώ θα μεταβεί εκεί και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πιο αναλυτικά, η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από την Ευρώπη – παρά το γεγονός ότι και η ίδια η ευρωπαϊκή ένωση είπε χθες ότι αναστέλλει τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει, λόγω της κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ για άρση των δασμών για τους επόμενους τρεις μήνες – φαίνεται ότι προετοιμάζεται για τις επόμενες μέρες καθώς ο Ντόναλτ Τραμπ είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα οι δασμοί θα ισχύσουν κανονικότατα και για την Ευρώπη. Έτσι η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με το plan B και σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν βρίσκεται ήδη σε επαφές εδώ και αρκετές ημέρες με τις κινεζικές αρχές για συμπαραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκό έδαφος με επωφελή άρση των δασμών και απ’ τις δύο μεριές. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα θα υπάρχει απλά ελάχιστη τιμή πώλησης στα αυτοκίνητα αυτά, στα ηλεκτρικά, και μένει να συμφωνηθεί.
Τέλος αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την συνέντευξη που θα δοθεί από το Πεκίνο μεταξύ του Πέδρο Σάντσεθ αν θες και του Σι Τζιν Πινγκ.
Apple: Μετέφερε 600 τόνους iPhone από την Ινδία στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς
Είναι ενδεικτικό, πάντως, του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή υπό των φόβο των δασμών, είναι η κίνηση της APPLE να μεταφέρει με ναυλωμένο αεροσκάφος 600 τόνους (περίπου 1,5 εκατομμύριο κινητά) κινητά τηλέφωνα από την Ινδία, για να προλάβει να μην τεθούν σε ισχύ,σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς.
Αναλυτικότερα, στόχος αυτής της κίνησης είναι η εταιρεία να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές των iPhone στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτοξευθούν, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Apple από την Κίνα, που αποτελεί τον κύριο κόμβο κατασκευής των εν λόγω συσκευών.
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως παγκοσμίως, ενώ η Counterpoint Research εκτιμά ότι το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από την Ινδία και το υπόλοιπο από την Κίνα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος