Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν αποτίει έναν συγκινητικό φόρο τιμής στη Μαρίσα Παρέδες, μία από τις πλέον αγαπητές και επιδραστικές φυσιογνωμίες του ισπανικού σινεμά, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2024 (μετά από σύντομη επίσκεψη της στο Φεστιβάλ), αφήνοντας πίσω της μια παρακαταθήκη που ξεπερνά τις 75 κινηματογραφικές ταινίες και δεκαετίες θεατρικής και τηλεοπτικής παρουσίας.
Η φετινή αφίσα του 73ου Φεστιβάλ, με πορτρέτο της Παρέδες τραβηγμένο από τον Μανουέλ Ουτουμούρο το 2000 και γραφιστικό αποτύπωμα από το στούντιο Wallijai, δεν είναι απλώς ένα εικαστικό έργο· είναι ένα σύμβολο. Είναι η αναγνώριση μιας σχέσης πενήντα ετών ανάμεσα σε μία ηθοποιό και ένα φεστιβάλ που τη λάτρεψε από την πρώτη της επίσκεψη το 1977 με την ταινία “El perro”. Από τότε, το Σαν Σεμπαστιάν υπήρξε σταθερός σταθμός στην καριέρα της, με συμμετοχές σε διάφορα τμήματα του προγράμματος, είτε επρόκειτο για πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε για τιμητικές παρουσίες σε γκαλά και απονομές.
Με χαρακτηριστική κομψότητα, πνευματικότητα και ένα βλέμμα που συνδύαζε πάθος με μελαγχολία, η Παρέδες ενσάρκωσε εμβληματικούς ρόλους για σκηνοθέτες όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στις ταινίες “Ψηλά Τακούνια” (Tacones lejanos), “Το Μυστικό μου Λουλούδι” (La flor de mi secreto), “Όλα Για τη Μητέρα μου” (Todo sobre mi madre), “Το Δέρμα που Κατοικώ” (La piel que habito). Επίσης πρωταγωνίστησε σε ταινίες των Αγουστίν Βιγιαρόνγκα, ενώ ξεχώρισε και σε διεθνείς παραγωγές με δημιουργούς όπως ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο Ρομπέρτο Μπενίνι (Η Ζωή είναι Ωραία) και Μανουέλ ντε Ολιβέιρα.
Η συμβολή της στο ισπανικό σινεμά δεν περιορίστηκε στο υποκριτικό της ταλέντο· υπήρξε πρόεδρος της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2000–2003), τιμημένη με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου το 1996 και το Τιμητικό Βραβείο Γκόγια το 2018. Η φυσική της παρουσία στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ ήταν πάντα κάτι περισσότερο από κοσμική· ήταν μια υπενθύμιση ότι το σινεμά μπορεί να είναι τέχνη, ευαισθησία και διαχρονικότητα μαζί.
Η φετινή αφίσα δεν είναι η πρώτη φορά που η εικόνα της κοσμεί το φεστιβάλ: είχε προηγηθεί άλλη μια το 2006, όταν εμφανίστηκε ως Ρίτα Χέιγουορθ στην αφίσα του 54ου φεστιβάλ. Δεκαεννέα χρόνια μετά, το Σαν Σεμπαστιάν τιμά ξανά την Παρέδες με ένα βλέμμα στο παρελθόν, αλλά και με βαθιά ευγνωμοσύνη για την ανεξίτηλη σφραγίδα που άφησε.
Την ίδια στιγμή, ένα από τα φετινά Βραβεία Ντονοστία απονέμεται στην παραγωγό Έστερ Γκαρθία -πιστή συνεργάτιδα της Παρέδες και ουσιαστική μορφή πίσω από πολλές από τις σημαντικότερες ισπανικές και λατινοαμερικανικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών-. Δύο γυναίκες, δύο καλλιτέχνιδες, δύο πρόσωπα αχώριστα συνδεδεμένα με την πορεία του ισπανικού σινεμά.
Όπως δήλωσε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, ο Χοσέ Λουίς Ρεμπορντίνος: «Το 2006, ήρθε ως “The Lady from Shanghai”. Τώρα, σε μια τρυφερά όμορφη εικόνα που μας θυμίζει την αξία της ως ηθοποιού και ως ανθρώπου». Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το βλέμμα της Μαρίσα Παρέδες παραμένει σταθερό, ένα φως σινεμά που δεν σβήνει ποτέ.
Διάβασε επίσης:
Μαρίζα Παρέδες: Η σπουδαιότερη ντίβα της Μοβίντα είπε “adios” στο “publico”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος