Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία (vid)

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης η πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Σκοπός Ζακύνθου, που φλέγεται για δεύτερη ημέρα. Η δεύτερη εστία στη θέση Σεκάνια είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο νωρίτερα, ωστόσο η νύχτα αναμένεται δύσκολη. Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκονται πλέον τα πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε ετοιμότητα για το φόβο αναζωπυρώσεων. Συνολικά την Παρασκευή και το Σάββατο εκδηλώθηκαν 143 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και την Κυριακή 47, ενώ πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει και για τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, στην Εύβοια καθώς και σε Αργολίδα, Κορινθία. Στη Λακωνία, όπου οι πύρινες εστίες έχουν κατασβεστεί σχεδόν πλήρως σειρά έχει ο απολογισμός των καταστροφών με σκοπό την ενίσχυση των πληγέντων. Για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στη Λακωνία του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου με τους αρμόδιους φορείς.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία (vid)
Πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με την ΕΡΑ Ζακύνθου, για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα αλλά και τις βραδινές ώρες, έχουν κινητοποιηθεί όλες σχεδόν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού, ενώ, υπάρχουν και ενισχύσεις από γειτονικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της ζημιάς, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη εκτίμηση, ωστόσο, κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 500 καμένα στρέμματα δασικής έκτασης, κυρίως, χαμηλής βλάστησης. Όλες οι ενδείξεις, πάντως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμούς.

Επίσης, υπό μερικό έλεγχο είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές αργά το βράδυ, στην περιοχή της Λιθακιάς Ζακύνθου, η οποία, έχει κάψει 15 στρέμματα δασικής έκτασης και 5 με ελιές.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία (vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Σε ύφεση οι εστίες στην Πελοπόννησο

Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής στην Πελοπόννησο.

Η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας περιορίστηκε από τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεπικουρούμενοι από τους αγρότες της περιοχής με τα ψεκαστικά μηχανήματα, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων.

Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά που εκδηλώθηκε στα Ατζινέικα στον Αϊ Γιάννη Κυνουρίας, όπου η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα και πρόλαβαν να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα στο δάσος του Πάρνωνα.

Επιπλέον η φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Μπούρα στην περιοχή της Φαλαισίας, στη Μεγαλόπολη, η Πυροσβεστική υπηρεσία την πρόλαβε εν τη γενέσει της και την έθεσε υπό έλεγχο.
Σε όλα τα μέτωπα παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για πλήρη κατάσβεση και για το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας. Η φωτιά έχει ήδη κάψει μεγάλη αγροτοδασική έκταση, αλλά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάντως, στον τόπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 25 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου. Το έργο των πυροσβεστών βοηθά και το γεγονός, ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Στη Λακωνία, όπου οι φωτιές έχουν σχεδόν κατασβεστεί αρχίζουν οι διαδικασίες για τον απολογισμό της καταστροφής.

Τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Νεάπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς για τις 11:00 π.μ. έχει προγραμματιστεί σύσκεψη εργασίας με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αξιολογηθεί η διαμορφούμενη κατάσταση από τις καταστροφικές πυρκαγιές και να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την κατά το δυνατόν άμβλυνση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Τέλος να σημειωθεί ότι στη Μεσσηνία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στις δασικές περιοχές μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου. Στην απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, Ελένης Αλειφέρη, διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Πηγή ΕΡΑ Ζακύνθου, ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος