Μ. Χρυσοχοΐδης για ενδοοικογενειακή βία: Τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς, όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε – Πενήντα panic button κάθε μήνα

Καθημερινά οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη χειρίζονται περίπου 5-6 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έχει καταγραφεί μέρα όπου ο αριθμός αυξήθηκε στα 11 περιστατικά. Συνολικά τα τρία γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη (Λευκού Πύργου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Χαριλάου) από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχουν χειριστεί 2.345 υποθέσεις, αυξημένες το 2024 κατά 47% σε σχέση με το 2023. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι πως περαιτέρω αύξηση 71% καταγράφεται και το α’ τρίμηνο του 2025, σε αντιστοιχία με το ίδιο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν επίσημα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στους χώρους της ΔΕΘ από την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την παραβατικότητα των ανηλίκων.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα καθημερινό μαρτύριο για γυναίκες και παιδιά και οι υπηρεσίες της αστυνομίας προσπαθούν να δώσουν λύσεις αλλά και ένα τέλος στις υποθέσεις αυτές. Στόχος να προστατέψουμε τα θύματα και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναλύοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ειδικών δομών, των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, το panic button, η φύλαξη γυναικών κ.α.

Υπογραμμίστηκε πως το 2024 οι συλλήψεις των δραστών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023, ενώ το α’ τρίμηνο του 2025 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 108%. Τονίστηκε, δε, πως οι συλλήψεις είναι περισσότερες δεδομένου ότι στον αριθμό των δικογραφιών περιλαμβάνονται και μη αυτόφωρες υποθέσεις.

«Τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς, έχουν δώσει αποτελέσματα. Η επικαιρότητα, όμως, μας δείχνει ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, πολλά πράγματα να κάνουμε, δουλειά και αφοσίωση προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ειδικότερα για το punic button, που από 10 Ιουνίου 2024 δίνεται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, σημειώθηκαν 184 ενεργοποιήσεις (2024 έως Μάρτιος 2025), ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 93% των θυμάτων που το εγκατέστησαν. Το 2024 κάθε μήνα εγκαθίσταντο περίπου 47 panic button, ενώ το 2025 γίνονται 50 εγγραφές – εγκαταστάσεις κάθε μήνα. Σημειώνεται πως πανελλαδικά οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας για το 2024 ανέρχονται σε 22.000.

Περίπου 20.000 έλεγχοι για την παραβατικότητα ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη σε 14 μήνες

Αναφορικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025, ανέρχονται σε 19.424. Οι έλεγχοι έγιναν σε 511 σημεία της πόλης, ενώ το 62% των ελεγχθέντων ήταν αγόρια και το 38% κορίτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δικογραφίες για παραβατικότητα ανηλίκων κατέγραψαν αύξηση κατά 11,2% και 10,6% στους ανήλικους δράστες για το 2024, με το 38% των υποθέσεων να αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, το 21% κλοπές – ληστείες, το 18% ναρκωτικά, το 11% σωματικές βλάβες και το άλλο 12% άλλου είδους υποθέσεις.

Όσον αφορά τα ανήλικα θύματα, το 2024 οι υπηρεσίες της αστυνομίας διαχειρίστηκαν 350 υποθέσεις, με 404 ανήλικα θύματα. Το 62% των υποθέσεων αφορούσε σωματικές βλάβες, το 13% αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, το 12% αρπαγή κ.α. ενώ σχηματίστηκαν και πέντε δικογραφίες για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Επιπλέον, το α’ τετράμηνο του 2025 σχηματίστηκαν 97 δικογραφίες με 110 ανήλικα θύματα, ενώ κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 31 υποθέσεις.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία, για τα ίδια τα παιδιά, για τους γονείς, για όσους εμπλέκονται. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και η αστυνομία πρέπει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ρίχνοντας βάρος στην αποτρεπτική δράση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε πλατείες όπου συγκεντρώνονται έφηβοι και γίνονται περιστατικά βίας, τονίζοντας επιλέχθηκαν για τους ελέγχους νεαροί και νεαρές αστυνομικοί«ώστε τα παιδιά να νιώθουν οικεία και πως το προσωπικό βρίσκεται για την προστασία τους». Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά για την παραβατικότητα των ανηλίκων είπε πως «οι συμμορίες ανηλίκων είναι το νέο φαινόμενο. Η βία στον παιδικό πληθυσμό υπήρχε πάντα, αλλά το στοιχείο των συμμοριών είναι πολύ επικίνδυνο».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος