Live – Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ενάντια σε χερσαία εισβολή

Οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος για να τα τυλίξουν στις φλόγες και να τιμωρήσουν για πάντα τους περιφερειακούς τους εταίρους», δήλωσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ. Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που περιφερειακές δυνάμεις σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Πακιστάν για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ περίπου 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αφιχθεί στην περιοχή και οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εισέλθει στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έναν μήνα.

«Τα πυρά μας συνεχίζονται. Οι πύραυλοί μας είναι στη θέση τους. Η αποφασιστικότητά μας και η πίστη μας έχουν ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Γκαλιμπάφ. Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα στείλουν ανώτατους διπλωμάτες στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες, ενώ ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είχαν «εκτενείς συζητήσεις» για τις περιφερειακές εχθροπραξίες.

Ο πόλεμος έχει απειλήσει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει ελλείψεις λιπασμάτων και έχει διαταράξει τις αερομεταφορές, με τον ιρανικό έλεγχο στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ να κλονίζει τις αγορές και τις τιμές. Η είσοδος των Χούθι στη σύγκρουση ενδέχεται να πλήξει περαιτέρω τη διεθνή ναυτιλία, αν επαναλάβουν επιθέσεις σε πλοία στο στενό Μπαμπ αλ‑Μαντέμπ, από όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Προειδοποίηση Κοινοβουλίου Ιράν προς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε την Κυριακή τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μιας χερσαίας εισβολής, απειλώντας ότι θα βάλει «φωτιά» στα αμερικανικά στρατεύματα και θα εντείνει τις επιθέσεις σε συμμάχους τους, σύμφωνα με ιρανικά επίσημα μέσα ενημέρωσης. Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ επανέλαβε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος για να τα τυλίξουν στις φλόγες και να τιμωρήσουν για πάντα τους περιφερειακούς τους εταίρους», τονίζοντας εκ νέου πως «τα πυρά μας συνεχίζονται, οι πύραυλοί μας είναι στη θέση τους και η αποφασιστικότητά μας και η πίστη μας έχουν ενισχυθεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το 15σημείο σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο το Πακιστάν μετέφερε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, ως «τις ευχές τους» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί μέσω του σχεδίου να πετύχει αυτά που δεν κατάφερε με τη βία. «Όσο οι Αμερικανοί επιδιώκουν την παράδοση του Ιράν, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Μακριά από εμάς η ταπείνωση», είπε.

Μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν εκτοξεύσει τις τιμές, και έχουν ρίξει τη σκιά τους στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν αναστατώσει τις διεθνείς αγορές μετοχών και αναγκάσει αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων και να επιδοτήσουν το ενεργειακό κόστος για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους. Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και αντεπιθέσεις σε διυλιστήρια του Περσικού Κόλπου, αγωγούς, κοιτάσματα φυσικού αερίου και τερματικούς σταθμούς τάνκερ απειλούν να παρατείνουν την παγκόσμια οικονομική δοκιμασία για μήνες ή και χρόνια.

«Πριν από μία εβδομάδα ή σίγουρα πριν από δύο, θα έλεγα: Αν ο πόλεμος σταματούσε εκείνη την ημέρα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα ήταν μάλλον μικρές», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κνίτελ, οικονομολόγος ενέργειας στο MIT. «Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η υποδομή καταστρέφεται στην πράξη, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι μακροχρόνιες».

Νέες προειδοποιήσεις από Ισραήλ – Εμπλοκή των Χούθι

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «εργάζονται σε πολύ στενό συντονισμό» για να απαντήσουν αφού οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη υποστήριξαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους προς ισραηλινούς στόχους, δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Νατάβ Σοσανί. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις κατά της ιρανικά υποστηριζόμενης οργάνωσης, η οποία ελέγχει τμήματα της Υεμένης, αλλά είπε ότι το Ισραήλ έχει πλέον «συνηθίσει» να αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από τους Χούθι, που εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια εκτοξεύουν πυραύλους και drones προς το Ισραήλ και ναυτιλιακούς στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δηλώσεις του στρατού περί ολοκλήρωσης των «υψηλότερης προτεραιότητας» πληγμάτων δεν σημαίνουν ότι εξαντλούνται οι στόχοι συνολικά. «Υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες στόχων και επίσης πάρα πολλοί στόχοι όταν μιλάμε για την παραγωγή (βαλλιστικών πυραύλων)», ανέφερε.

Κηδείες για τρεις δημοσιογράφους στον Λίβανο

Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε την Κυριακή στη Σουέιφατ, νότια της Βηρυτού, για τις κηδείες τριών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα. Ο Άλι Σουέιμπ, ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού αλ‑Μανάρ της Χεζμπολάχ, η Φατίμα Φτουούνι, ρεπόρτερ του παναραβικού καναλιού αλ‑Μαγιαντίν, και ο αδελφός της Μοχάμεντ, εικονολήπτης του ίδιου σταθμού, σκοτώθηκαν όταν πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητό τους ενώ κάλυπταν τον πόλεμο Ισραήλ–Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Σουέιμπ, τον οποίο κατηγόρησε ως αξιωματούχο πληροφοριών της Χεζμπολάχ, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ενώ Λιβανέζοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το πλήγμα ως έγκλημα πολέμου. Πένθιμοι φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» καθώς οι σοροί ενταφιάζονταν σε άδειο οικόπεδο που έχει μετατραπεί σε προσωρινό νεκροταφείο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοί μας σκοτώνονται», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλί Μπαντρεντίν, τεχνικός SNG του αλ‑Μαγιαντίν. «Είναι μια τεράστια απώλεια… ήταν από τους πιο λαμπρούς και επαγγελματίες ανθρώπους αλλά και από τους πιο ευγενικούς».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος