Λίβανος: Στο υπουργικό συμβούλιο τίθεται το θέμα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ

Η συζήτηση για τα όπλα της Χεζμπολάχ κλιμακώνεται καθώς στην επερχόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λίβανο αυρίο Τρίτη (5/8), για πρώτη φορά, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, το ζήτημα του «περιορισμού των όπλων στο λιβανέζικο κράτος». Αυτή η κίνηση θεωρείται από ορισμένους ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση του κράτους, ενώ η Χεζμπολάχ τη θεωρεί «πολιτική αυτοκτονία» που θα μπορούσε να σύρει τη χώρα σε μια καταστροφική εσωτερική σύγκρουση.

Οι πολιτικές εντάσεις κορυφώθηκαν με τις δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού Δικαιοσύνης, Άντελ Νάσαρ, στην πλατφόρμα X. Δήλωσε ότι «η Χεζμπολάχ επιλέγει την αυτοκτονία εάν αρνηθεί να παραδώσει τα όπλα της», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στον Λίβανο να «συρθεί σε μια ζοφερή μοίρα».

Η νέα μετατόπιση στη θέση της λιβανέζικης κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, ο οποίος, στην επέτειο της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, τόνισε την ανάγκη επιβολής κρατικού ελέγχου σε όλη την επικράτειά της, έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης της Δύσης στη Βηρυτό, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των όπλων εκτός της κρατικής εξουσίας. Αυτό έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς θεσμούς και την απομάκρυνση του Λιβάνου από τους περιφερειακούς άξονες.

Στην ομιλία του, ο Σαλάμ τόνισε ότι «η απόφαση για πόλεμο και ειρήνη πρέπει να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του κράτους», μια άμεση αναφορά στον ρόλο της Χεζμπολάχ στην ασφάλεια, την άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ίδια την αρχή της κυριαρχίας του κράτους.

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί: Το σχέδιο της εσωτερικής σύγκρουσης ενορχηστρώνεται από το Ισραήλ

Από την πλευρά του, το κόμμα απάντησε μέσω του βουλευτή Αλί Φαγιάντ, ο οποίος υπέδειξε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μέρος μιας ισραηλινής προσπάθειας να σπείρει εσωτερική σύγκρουση στον Λίβανο».

Ο Φαγιάντ ζήτησε την τήρηση της επίσημης θέσης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τζόζεφ Αούν, η οποία ορίζει ως προτεραιότητα την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα λιβανέζικα εδάφη. Προειδοποίησε ότι «οι αμερικανικές και ισραηλινές πιέσεις στοχεύουν να υποβάλουν τον Λίβανο σε όρους που δεν εξυπηρετούν την κυριαρχία του».

Θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χωρίς τη σιιτική συνιστώσα;

Αρκετά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τη συνταγματικότητα της επερχόμενης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δεδομένης της πιθανής απουσίας υπουργών από το «σιιτικό δίδυμο» (Χεζμπολάχ και Κίνημα Αμάλ). Αυτό θα μπορούσε να στερήσει τη σύνοδο από τη νομιμότητά της, ακόμη και αν υπάρχει απαρτία.

Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις συζητήσεις με το σύνθημα «Καμία υποχώρηση από την απόφαση του κράτους».

Η συνεδρίαση δεν θα είναι καθοριστική, αλλά θα είναι κομβική

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Al-Tasia’a» του Sky News Arabia, ο Ζακαρία Χαμουντάν, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών, θεώρησε ότι η συζήτηση για μια «κεντρική» συνεδρίαση στο πλαίσιο του περιορισμού των όπλων της Χεζμπολάχ «είναι διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης». Τόνισε ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στη σύνοδο επειδή είναι «μια νόμιμη και κανονική κυβερνητική συνεδρίαση και το κόμμα δεν έχει καμία συνταγματική δικαιολογία για να την μποϊκοτάρει».

Ο Χαμουντάν πιστεύει ότι το ζήτημα δεν έγκειται στο περιεχόμενο της συζήτησης για το ζήτημα των όπλων, αλλά μάλλον στο πολιτικό της υπόβαθρο. Είπε: «Εάν η κυβέρνηση προτείνει αφοπλισμό ως απάντηση στις επιθυμίες του Ισραήλ, τότε αυτό είναι ένα πρόβλημα από μόνο του. Αλλά αν η συζήτηση αφορά την οργάνωση του ζητήματος στο πλαίσιο μιας εθνικής αμυντικής στρατηγικής, τότε αυτό είναι άλλο θέμα».

Τόνισε ότι η υπουργική δήλωση δεν είναι η σταθερή αναφορά, αλλά μάλλον «η εναρκτήρια ομιλία αντιπροσωπεύει τις σταθερές», σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να βασίζεται «στα θεμέλια της προηγουμένως συμφωνημένης εθνικής αμυντικής στρατηγικής».

Χεζμπολάχ: Δεσμευμένη σε μια συμφωνία που δεν εφαρμόστηκε από το Ισραήλ

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Χαμουντάν αποκάλυψε την ύπαρξη «μιας συμφωνίας που υπογράφηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στην οποία η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να παραδώσει εκατοντάδες αποθήκες». Ωστόσο, εξήγησε ότι «το Ισραήλ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει αυτής της συμφωνίας και, ως εκ τούτου, το κόμμα δεν θα ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσης όπλων χωρίς να εφαρμοστεί κάτι σε αντάλλαγμα».

Πρόσθεσε: «Τα βαρέα όπλα της Χεζμπολάχ δεν θα παραδοθούν, επειδή δήθεν επηρεάζουν την ασφάλεια του Ισραήλ, και αυτό είναι αυτονόητο. Όλα όσα λέγονται για μια μοιραία συνάντηση είναι υπερβολή των μέσων ενημέρωσης, καθοδηγούμενη από ορισμένες πρεσβείες που διεξάγουν έναν πόλεμο μέσων ενημέρωσης για να αποδυναμώσουν τη θέση του Λιβάνου στην περιοχή».

«Ο Λιβανέζικος Στρατός δεν μπορεί μόνος του να διατηρήσει την ασφάλεια των συνόρων»

Ο Χαμουντάν αναφέρθηκε επίσης στην δυσκολία αποτροπής επιθετικών ενεργειών στο νότο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λιβανέζικος Στρατός δεν μπορεί μέχρι στιγμής μόνος του να διατηρήσει την Ασφάλεια των Συνόρων με το Ισραήλ, ως πραγματική εναλλακτική λύση της Χεζμπολάχ.

Σε αυτό το σημείο, ο Χαμουντάν είπε: «Εάν η Χεζμπολάχ αισθανθεί ότι ο στρατός είναι ικανός να ελέγξει πλήρως τα νότια σύνορα, τότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για την παράδοση όπλων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει λιβανέζικο ή περιφερειακό περιβάλλον που να το επιτρέπει αυτό».

Εξήγησε ότι η υπερβολή και οι διαρροές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις πηγές των αποθεμάτων όπλων του κόμματος «είναι μέρος μιας σχεδιασμένης διαστρέβλωσης», τονίζοντας ότι πολλά από αυτά τα αποθέματα «έχουν στην πραγματικότητα καταστραφεί, δεν έχουν κατασχεθεί ή παραληφθεί από το κράτος».

Επισήμανε ότι «το ζήτημα των όπλων της Χεζμπολάχ παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανοικοδόμηση του λιβανέζικου κράτους» αφήνοντας, όπως είπε, τους Λιβανέζους ανάμεσα σε δύο πικρές επιλογές: είτε τη συνέχιση του status quo με όλη την πολιτική και οικονομική του ευθραυστότητα, είτε μια μακρά και δύσκολη μάχη για την αποκατάσταση της έννοιας του κράτους.

Ανάμεσα σε μια πιθανή εσωτερική διχόνοια, την αυξανόμενη διεθνή πίεση και τις περιφερειακές προκλήσεις στις οποίες τα συμφέροντα αλληλοσυνδέονται, ο Λίβανος φαίνεται να εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο έντασης, θέτοντας εκ νέου το θεμελιώδες ερώτημα: Μπορεί ο Λίβανος να διεκδικήσει την κυριαρχία του και να ανακτήσει την εξουσία λήψης αποφάσεων ή θα μείνει ως ένα ακόμη θήραμα στο παιχνίδι των εθνών;

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Σχετική είδηση: Χεζμπολάχ: Ο αφοπλισμός της οργάνωσης υπηρετεί τα σχέδια του Ισραήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος