Τη δημιουργία ενός «λευκού Τειρεσία», ενός πλαισίου επιβράβευσης των φορολογούμενων που είναι συνεπείς, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται να αποτελέσει το αντίθετο της γνωστής «μαύρης λίστας της εφορίας» και θα προσφέρει κίνητρα για όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.
Η εμπρόθεσμη και κυρίως εφάπαξ πληρωμή φόρων δεν ήταν ποτέ συνήθης πρακτική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρξαν εκπτώσεις για τους συνεπείς, αυτό άλλαξε αρκετά.
Πλέον στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθούν ακόμα περισσότερα κίνητρα συνέπειας. Το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φακέλου, ενός «λευκού Τειρεσία», για κάθε φορολογούμενο, ώστε να φαίνεται αν υπάρχουν οφειλές εντός ή εκτός ρύθμισης ή αν έχουν ληφθεί μέτρα είσπραξης.
Επιπλέον εξετάζονται μέτρα επιβράβευσης για όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και πληρώνουν κανονικά. «Οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις χρεών θα δουν μείωση του ποσοστού παρακράτησης που γίνεται εφόσον πουλήσουν κάποιο ακίνητο ή έχουν να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο. Επίσης θα έχουν αποδεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να αυξήσουν το ακατάσχετο όριο» ανέφερε ο φοροτεχνικός, Στάθης Βελισσαράκος.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μεγαλύτερα κίνητρα για εφάπαξ πληρωμή τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων. «Είναι ένα μήνυμα ότι και ο συνεπής επιβραβεύεται. Όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, τα έσοδα μας είναι μεγαλύτερα και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται, τόσα περισσότερα εργαλεία θα έχουμε και για τους φορολογούμενους» δήλωσε στον Σκάι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας.
Σημειώνεται ότι η έκπτωση 4% ήταν ισχυρό κίνητρο για την ταχύτερη υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος