Δράσεις και εκδηλώσεις που υπηρετούν το λόγο, τη μουσική και την ιστορική μνήμη πραγματοποιούνται στο «2ο φεστιβάλ Σαπφούς» που πραγματοποιείται στη Λέσβο από 10-12 Ιουλίου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με αφιέρωμα στη Λυρική Ποίηση στο Ιερό των Μέσων, στον αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούνταν αγώνες ποίησης την εποχή των αρχαϊκών ποιητών της Λέσβου, τη Σαπφώ και τον Αλκαίο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του συνδέσμου φιλολόγων Λέσβου .
Το 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Ιουλίου ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο «Στο Σινεμά» στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Βρανά, σε μια μοναδική βραδιά με συνδιοργανωτή την εταιρεία «Αρχιπέλαγος».
Χθες το βράδυ στις Αποθήκες Σαπλιτζά , πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Όταν η δημοσιογραφία συναντά την λογοτεχνία» με σημείο αναφοράς τον αγαπημένο Λέσβιο δημοσιογράφο και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανό .
Το Φεστιβάλ για τη σπουδαία λυρική ποιήτρια Σαπφώ, γενέτειρα της οποίας ήταν η Ερεσός της Λέσβου, ξεκίνησε το 2024 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό της Λέσβου αλλά και να γίνει γνωστό το σπουδαίο έργο της ποιήτριας που υμνήθηκε στην αρχαιότητα για την ποίησή της, ενώ αιώνες αργότερα το μεγαλύτερο μέρος του έργου της καταστράφηκε γιατί μιλούσε με απλότητα για τον απόλυτο έρωτα και την αγνή αγάπη για τα πάντα.
“Η Σαπφώ, ο Τέρπανδρος, ο Αρίωνας και ο Αλκαίος χάραξαν σημαντικούς δρόμους στη μουσική και την ποίηση που επηρέασαν την παγκόσμια δημιουργία”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Λέσβου Παναγιώτης Σκορδάς.
Ρεπορτάζ Μ. Τζινέλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος