“Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να δώσουν το παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου”, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απο την Αττάλεια. “Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή”, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ωστόσο, επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι “στην Ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν θα είναι ρεαλιστικό εάν δεν συμμετέχει η Τουρκία”.
“Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που της τα εξασφαλίζει το Δίκαιο της θάλασσας”, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο επανέλαβε ότι αυτό δίνει το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών.
“Ελπίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των κρατών μας και αποκλιμάκωσης της έντασης”, επεσήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι το “Κυπριακό πάνω απ’ όλα είναι θέμα διεθνούς δικαίου”.
“Χωρίς να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους, συμφωνήσαμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο που θα βελτιώνει την κατάσταση”
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα δικαιώματα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. “Συζητήσαμε την πιθανότητα να αντικατασταθεί η διοίκηση στα Βακουφικά”, ανέφερε.
“Με χαρά άκουσα ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας Σουμελά και με ενημέρωσε ο Μεβλούτ ότι θα γίνουν φέτος στις 15 Αυγούστου οι εκδηλώσεις και η λειτουργία”, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
“Κομμάτι της θετικής μας αζέντας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, συζητώντας την καλύτερη εφαρμογή τους”, συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε και η πρόοδος στη ναυτιλιακή συνεργασία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε: «Όταν συναντιώμαστε συζητάμε και τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Σκεπτόμαστε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει μεταξύ μας να αποφασίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε και πώς. Και σε αυτό συμφωνούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά για την επίλυση θεμάτων».
Ο κ.Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ’ αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και τη στάση της Ελλάδας σημείωσε ότι «η αντίθεση της Ελλάδας σε αυτή την απόφαση συνιστά στάση με αρχές και ένδειξη της ειλικρινούς υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ήταν βασικοί πυλώνες της συζήτησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.
«Ανιστόρητες και απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Ένωση Κεντρώων τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου για τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚ, οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς «δεν απέκλεισε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο», και αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Καταλήγοντας, η Ένωση Κεντρώων ζητά άμεσα τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενημέρωση του Κοινοβουλίου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος