Το κύμα καύσωνα πλήττει για τέταρτη ημέρα τη χώρα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 43 βαθμούς. Η αφόρητη ζέστη στην Αθήνα έχει αναγκάσει αρκετό κόσμο να κλειστεί στο σπίτι του, συντροφιά με τα κλιματιστικά. Οι δρόμοι έχουν αδειάσει, με εξαίρεση τους τουρίστες που κάνουν βόλτα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.
Σήμερα, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.
Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αθήνα τους 41 με 42 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, περί τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα αστικά κέντρα.
Πρόγνωση για την Παρασκευή
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 41, τοπικά τους 42 βαθμούς και στα δυτικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 41 με 42 και στη Θεσσαλονίκη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 και στα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, περί τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Πρόγνωση για το Σάββατο
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 41, τοπικά τους 42 βαθμούς και στα δυτικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 με 41 και στη Θεσσαλονίκη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα 38 με 40 και στα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Κυριακή
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.
Πρόγνωση για τη Δευτέρα
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, και μόνο στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ωστόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα δέκα περιφέρειες της χώρας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα σε 10 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην ΠΕ Ευρυτανίας)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Ιωαννίνων, ΠΕ Πρεβέζης, ΠΕ Θεσπρωτίας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου).
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.
Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιοχών παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος