Κρούσματα αφθώδους πυρετού θέτουν την Κύπρο σε συναγερμό

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κύπρος μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και σε άλλα σημεία του νησιού.

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν από νωρίς το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Κώστα Φυτιρή, με αντικείμενο τη διαχείριση των κρουσμάτων. Συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Άμυνας, η ηγεσία της Αστυνομίας και άλλοι φορείς.

Η αιφνίδια εμφάνιση της νόσου έχει θέσει τις αρμόδιες αρχές σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, με στόχο την αποτροπή καταστροφής στην κτηνοτροφική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού, τα οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων και αυστηροί περιορισμοί στη διακίνηση ζώντων ζώων και κτηνοτροφικών προϊόντων σε ολόκληρο το νησί.
  • Σφράγιση των επηρεαζόμενων περιοχών με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Από χθες έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο συντονισμός όλων των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών, με στόχο την ταχεία αντιμετώπιση της κατάστασης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της αγροτικής παραγωγής.

Τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί από προχθές· ωστόσο, παρά τη λήψη μέτρων αργά χθες το βράδυ, η κατάσταση φάνηκε να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ο αφθώδης πυρετός προσβάλλει κυρίως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, αλλά και χοίρους. Πολύ δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα, και η ανησυχία επικεντρώνεται στο τι μπορεί να συμβεί στην κτηνοτροφική βιομηχανία.

Η κυρίαρχη υποψία είναι πως ενδέχεται να μεταφέρθηκε μέσω μολυσμένου σανού από τα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος