M. Βρετανία: «Πανδημία τέλος τον Οκτώβριο» λέει ο «καθηγητής Lockdown»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε απεγνωσμένα να μετριάσει την αχαλίνωτη αισιοδοξία για την πτώση των κρουσμάτων Covid σήμερα, αφού ο Νιλ Φέργκιουσον, ο «καθηγητής Lockdown» όπως είναι γνωστός, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ξεπεράσει την πανδημία μέχρι τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στη συνεχή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες έξι ημέρες, ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να βγάζει «πρόωρα συμπεράσματα» και ότι η κυβέρνηση θα είναι «πολύ προσεκτική».

Προέτρεψε επίσης τους πολίτες να απομονώνονται όταν μαθαίνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα – παρά την αυξανόμενη απογοήτευση για το «pingdemic» που «στραγγαλίζει» την οικονομία.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο κορυφαίος επιδημιολόγος δήλωσε ότι το φαινόμενο φαίνεται να είναι πραγματικό και ότι ο αριθμός R θα μπορούσε να είναι ελαφρώς κάτω από τη μονάδα – αν και προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ αβέβαιη και ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις κρουσμάτων.

Είπε επίσης ότι η πτώση αυτή οφείλεται στη λήξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και στην άνοδο της θερμοκρασίας καθώς οι άνθρωποι συχνάζουν λιγότερο σε εσωτερικούς χώρους. Ο Φέργκιουσον προσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει «αβεβαιότητα» μέχρι το φθινόπωρο, αλλά τόνισε ότι οι υπολογισμοί έχουν αλλάξει «ριζικά» λόγω των εμβολίων.

«Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο, θα έχουμε ξεπεράσει το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας», είπε. «Θα υπάρχει ακόμα ο κορονοϊός και θα πεθαίνουν ακόμα άνθρωποι από αυτόν, ωστόσο θα έχουμε αφήσει πίσω μας το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας».

Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που κόλλησαν τη νόσο κατά τη διάρκεια του Euro θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη μείωση των κρουσμάτων, καθώς έχουν πλέον κάποια ανοσία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της αστυνομίας του Σάρεϊ στο Γκίλφορντ σήμερα, ο κ. Τζόνσον δήλωσε: «Παρατήρησα προφανώς, ότι τα δεδομένα είναι καλύτερα τις τελευταίες έξι ημέρες. Αλλά είναι πολύ, πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα για το θέμα αυτό».

«Το 4ο βήμα της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει πολύ προσεκτικός και αυτή είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης».

Παρά τις προβλέψεις ότι τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 100.000 μόλις αρθούν οι περιορισμοί, η κυβέρνηση ανέφερε χθες 24.950 νέα κρούσματα. Πρόκειται για δραματική μείωση κατά 38% συγκριτικά με τα 39.950 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός υποχωρεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν πληγεί σημαντικά. Σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται για την πρώτη συνεχή μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού εκτός περιόδου λόκνταουν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από 16 και πλέον μήνες.

Λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο πριν, τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 54.674 και υπεύθυνοι για αυτό θεωρήθηκαν οι φίλαθλοι που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους τελικούς του Euro 2020. Υπήρχαν ακόμη και προβλέψεις ότι τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200.000, πριν από την επιστροφή των περιορισμών το φθινόπωρο. Όμως, μετά από αυτό το αποκορύφωμα, η πτώση ήταν δραματική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός και η φυσική μόλυνση, επέφεραν ένα τείχος ανοσίας σε εθνικό επίπεδο. 

Ο Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι η μείωση των κρουσμάτων μπορεί να συνδέεται με το Euro 2020, και το γεγονός ότι οι νέοι είναι αυτοί που προσβλήθηκαν περισσότερο από τον ιό, κάνοντας έτσι το καλοκαίρι «λιγότερο αγχωτικό».

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θυμώσουν με αυτό που λέω, αλλά τελικά το Euro μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν ένα από τα πράγματα που έκαναν το καλοκαίρι λιγότερο αγχωτικό, καθώς έχουμε ουσιαστικά ανοσοποιήσει πολύ περισσότερους νέους ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν εμβολιαστεί ή δεν θα ήταν διαθέσιμοι για το εμβόλιο», δήλωσε στους Times. «Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα το πρότεινα αυτό ως στρατηγική ελέγχου», τόνισε.

Ο εθνικός κλινικός διευθυντής της Σκωτίας Τζέισον Λιτς δήλωσε ότι η πρόωρη αποχώρηση της εθνικής ομάδας φαίνεται ότι βοήθησε. Επεσήμανε ότι για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, τα κρούσματα μεταξύ των ανδρών ήταν περισσότερα από εκείνα μεταξύ των γυναικών, κατά δέκα προς ένα.

«Ο αγώνας Σκωτίας-Αγγλίας έφερε αύξηση κρουσμάτων λόγω των ταξιδιών, όχι απαραίτητα λόγω του πρωταθλήματος. Δυστυχώς, από αθλητική άποψη, η Σκωτία βγήκε πολύ νωρίς. Αλλά από επιδημιολογικής άποψης, αυτό ήταν μάλλον για καλό».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μάλτχαουζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid.

«Προτρέπουμε τους ανθρώπους να βγουν και να πάνε να κάνουν το εμβόλιο και θέλουμε να παροτρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους…Γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλός επιπολασμός μεταξύ αυτών των ηλικιακών ομάδων, θέλουμε να εμβολιαστούν και θα το επικοινωνήσουμε με κάθε τρόπο. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να μας βοηθήσετε- γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, φίλοι- παροτρύνετε τους νέους να πάνε να εμβολιαστούν».

«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής των υγειονομικών ιδρυμάτων μας λένε ότι η πίεση είναι πολύ διαφορετική όσον αφορά το φόρτο εργασίας εξαιτίας της πανδημίας», δήλωσε ο  διευθύνων σύμβουλος της NHS Providers Κρις Χόπσον στο Times Radio.

«Αν προσθέσετε όλους τους παράγοντες έχουμε ζήτηση ρεκόρ για επείγουσα περίθαλψη. Έχουμε αυξανόμενο αριθμό περιστατικών Covid, έχουμε χάσει περίπου 10.000-15.000 κρεβάτια από τα 100.000, έχουμε μεγάλο αριθμό προσωπικού που αυτοαπομονώνεται, έχουμε αυξανόμενο αριθμό προσωπικού που πάσχει από άγχος και τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση των καλοκαιρινών αδειών. Αυτό που μας λένε οι επικεφαλής των νοσοκομείων είναι ότι αν τα προσθέσετε όλα αυτά μαζί και μετρήσετε τη συνολική πίεση με ένα πιεσόμετρο, σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο απασχολημένοι όσο και τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, η πίεση είναι πολύ διαφορετική».

«Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο εδώ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση, ή από το εμβόλιο και φυσικά, η συμπεριφορά», δήλωσε Άνταμ Φιν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Προειδοποίησε δε, ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί ανεμβολίαστοι άνθρωποι και μπορεί να αυξηθούν οι λοιμώξεις, εάν δεν συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Η μοντελοποίηση είχε δείξει ότι τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε 100.000 έως 250.000 την ημέρα, αλλά οι μολύνσεις μειώνονται από τότε που έφτασαν τις 54.674 στις 17 Ιουλίου.

«Αν συνεχίσουμε με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να αποφύγουμε το λόκνταουν το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», είπε ο Σερ Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του Wellcome Trust και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής Sage.

«Αλλά πρέπει να σταματήσουμε την είσοδο νέων παραλλαγών. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Οι αρχές ανέφεραν χθες 14 ακόμη θανάτους εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο – τους μισούς από τους 28 που αναφέρθηκαν την Κυριακή και πέντε λιγότερους από την περασμένη Δευτέρα.

Τα τελευταία στοιχεία, από τις 23 Ιουλίου, δείχνουν ότι υπήρχαν 5.238 ασθενείς με Covid στο νοσοκομείο – πολύ κάτω από τους 40.000 κατά την κορύφωση του προηγούμενου κύματος.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος