Κορονοϊός-προέλευση: Οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν γενετικά δεδομένα από το εργαστήριο της Γουχάν (long read)

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε έναν όγκο δεδομένων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την αποκάλυψη της προέλευσης του κορονοϊού.

Αυτός ο γιγάντιος κατάλογος πληροφοριών περιέχει γενετικά σχέδια που προέρχονται από δείγματα του ιού, τα οποία μελετήθηκαν στο εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα, αναφέρει  αποκλειστικό άρθρο του CNN.

Δεν είναι σαφές πώς ή πότε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο τα μηχανήματα που εμπλέκονται στη δημιουργία και επεξεργασία αυτού του είδους των γενετικών δεδομένων, είναι συνήθως συνδεδεμένα με εξωτερικούς διακομιστές που βασίζονται στο cloud και ενδεχομένως να έχουν παραβιαστεί, ανέφεραν οι πηγές του CNN.

Παρόλα αυτά, η μετατροπή αυτού του όγκου ακατέργαστων δεδομένων σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες – η οποία αποτελεί μόνο ένα μέρος της 90ήμερης προσπάθειας των μυστικών υπηρεσιών να αποκαλύψουν την προέλευση της πανδημίας – παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης αρκετής υπολογιστικής ισχύος για την επεξεργασία όλων αυτών. Για να γίνει αυτό, οι υπηρεσίες πληροφοριών βασίζονται σε υπερυπολογιστές που βρίσκονται στα Εθνικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ενέργειας και που πρόκειται για 17 κυβερνητικά ερευνητικά ιδρύματα.

Υπάρχει επίσης και το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού. Οι μυστικές υπηρεσίες δεν χρειάζονται μόνο κυβερνητικούς επιστήμονες αρκετά εκπαιδευμένους να ερμηνεύσουν τα πολύπλοκα δεδομένα γενετικής αλληλουχίας και οι οποίοι θα έχουν την κατάλληλη εξουσιοδότηση ασφαλείας, αλλά πρέπει επίσης να μιλούν μανδαρινικά, καθώς οι πληροφορίες είναι γραμμένες στα κινεζικά και απαιτούν εξειδικευμένο λεξιλόγιο.

«Προφανώς υπάρχουν επιστήμονες που έχουν άδεια (ασφαλείας)», δήλωσε στο CNN μια ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες. «Αλλά αυτοί που μιλούν μανδαρινικά και έχουν εξουσιοδότηση είναι λίγοι. Και δεν αρκεί να είναι απλά επιστήμονες, αλλά θα πρέπει να ειδικεύονται και στη βιολογία. Οπότε καταλαβαίνετε πως αυτό είναι δύσκολο».

Οι αξιωματούχοι που διεξάγουν την έρευνα ελπίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα πώς ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο. Το ξεκλείδωμα αυτού του μυστηρίου είναι απαραίτητο για να προσδιοριστεί τελικά αν ο Covid-19 διέρρευσε από το εργαστήριο ή μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα, δήλωσαν πηγές στο CNN.

Οι ερευνητές τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, αναζητούσαν εδώ και καιρό γενετικά δεδομένα από 22.000 δείγματα του ιού που μελετούνταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV). Τα δεδομένα αυτά τα εξαφάνισαν από το διαδίκτυο Κινέζοι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε η Κίνα αρνήθηκε να παραδώσει αυτά και άλλα ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώιμα κρούσματα κορονοϊού, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις ΗΠΑ.

Το ερώτημα για τους ερευνητές είναι αν το WIV ή άλλα εργαστήρια στην Κίνα διέθεταν δείγματα του ιού ή άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν την εξελικτική ιστορία του κορονοϊού.

Δύο επιστήμονες που μελετούν τους κορονοϊούς; δήλωσαν στο CNN ότι είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι υπάρχουν γενετικά δεδομένα είτε στα 22.000 δειγμάτων είτε σε οποιαδήποτε άλλη βάση του WIV, τα οποία δε γνωρίζουν ήδη οι επιστήμονες.

«Σε μια ερευνητική εργασία του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Nature, το WIV μίλησε για όλες τις αλληλουχίες που είχε μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο – αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι ιολόγοι και αυτό είχαν λίγο πολύ», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Γκάρι, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane.

Μια πηγή που γνωρίζει πληροφορίες για την τρέχουσα αμερικανική έρευνα δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι οποιαδήποτε από τα δεδομένα που αφορούν αυτά τα 22.000 δείγματα, συγκαταλέγονται σε αυτά που αναλύουν επί του παρόντος οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κορονοϊός-προέλευση: Οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν γενετικά δεδομένα από το εργαστήριο της Γουχάν (long read)
(AP Photo/Ng Han Guan, FILE)

Πηγές που είναι εξοικειωμένες με την έρευνα αυτή, λένε ότι η ανακάλυψη του γενετικού συνδέσμου που λείπει, δεν θα είναι αρκετή για να αποδειχθεί οριστικά αν ο ιός προήλθε από το εργαστήριο της Γουχάν ή αν εμφανίστηκε για πρώτη φορά με φυσικό τρόπο. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν και άλλα στοιχεία για να προσδιορίσουν την πραγματική προέλευση της πανδημίας.

Πρόκειται όμως για ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ στο οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα.

«Τα πιο πολύτιμα τεχνικά δεδομένα σε αυτό το πλαίσιο είναι οι γενετικές αλληλουχίες, οι καταχωρήσεις σε βάσεις δεδομένων και οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των δειγμάτων, καθώς και τον χρόνο και το πλαίσιο στο οποίο αποκτήθηκαν», δήλωσε στο CNN μια άλλη ανώνυμη πηγή.

Προς το παρόν, ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εξακολουθούν να λένε ότι είναι πραγματικά διχασμένοι μεταξύ των δύο επικρατέστερων θεωριών για την προέλευση της πανδημίας, ή κάποιου συνδυασμού και των δύο σεναρίων. Το CNN μετέδωσε τον περασμένο μήνα, ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιβλέπουν την 90ήμερη έρευνα, πιστεύουν πλέον ότι η θεωρία ότι ο ιός ξέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, είναι εξίσου αξιόπιστη με την πιθανότητα ότι προέκυψε φυσικά στη φύση. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν οι Δημοκρατικοί υποβάθμιζαν δημοσίως τη λεγόμενη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

Πολλαπλές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι, αν δεν υπάρξει μια απροσδόκητη εισροή νέων πληροφοριών, οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να ανακαλύψουν κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο – όπως για παράδειγμα υποκλαπείσες επικοινωνίες – που θα αποδείξει οποιαδήποτε από τις δύο θεωρίες. Η 90ήμερη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν βασίζεται στην προσδοκία ότι η επιστήμη και όχι οι πληροφορίες θα είναι το κλειδί.

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα «επιστημονικά κενά γνώσης» σχετικά με την εξέλιξη του ιού, σύμφωνα με οδηγίες οι οποίες διανεμήθηκαν σε περισσότερες από δώδεκα υπηρεσίες στις 11 Ιουνίου από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, και τις οποίες έχει στη κατοχή του και το CNN.

Το υπόμνημα δίνει εντολή στις υπηρεσίες αυτές να «επεκτείνουν τη συλλογή τους» και να εξετάσουν τα δεδομένα που έχουν ήδη στην κατοχή τους, για να εντοπίσουν τόσο τον αρχικό ξενιστή του κορονοϊού όσο και κάθε είδος από το οποίο μπορεί να πέρασε μέχρι να μεταπηδήσει στον άνθρωπο, ή να βρουν «κάθε προγονικό ιό ή/και ιό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στο πλαίσιο της γενετικής μηχανικής».

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ, δήλωσε στο CNN ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε ήδη επαρκή συλλογή για το θέμα της προέλευσης του νέου κορονοϊού.

«Προφανώς, όσο περισσότερα στοιχεία, τόσο το καλύτερο. Αλλά έχουμε πολύ καλή εικόνα για το θέμα αυτό εδώ και πολλούς μήνες και πολύ περισσότερα στοιχεία από όσα έχουν αποχαρακτηριστεί. Το να προσποιούμαστε ότι δεν το κάναμε είναι κλασικό παράδειγμα ενός πολιτικού που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ως αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε στο CNN.

Ερευνώντας την επιστήμη

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα γονιδιωματικά δεδομένα από το εργαστήριο της Γουχάν. Ο γενετικός κώδικας ενός συγκεκριμένου ιού είναι η υπογραφή που επιτρέπει στους επιστήμονες να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών παραλλαγών του κορονοϊού, για παράδειγμα. Μπορεί επίσης να προσφέρει ενδείξεις για το πώς ο ιός έχει προσαρμοστεί ή μεταλλαχθεί με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον παρουσιάζει σημάδια ανθρώπινης χειραγώγησης.

Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους με φυσικό τρόπο. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι εξέτασαν χιλιάδες ζώα, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον ενδιάμεσο ξενιστή μέσω του οποίου πέρασε ο ιός καθώς μεταπήδησε στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, πιστεύουν ότι οι ερευνητές του WIV μπορεί να τροποποιήσαν γενετικά έναν ιό στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την αμφιλεγόμενη «έρευνα κέρδους-λειτουργίας» και αυτό μπορεί να οδήγησε στη μόλυνση κάποιων ερευνητών οι οποίοι στη συνέχεια τον διέδωσαν στην κοινότητά τους.

Είναι επίσης πιθανό η αρχική μόλυνση να έγινε με φυσικό τρόπο εκτός εργαστηρίου, μέσω ενός επιστήμονα ο οποίος συνέλεξε δείγμα από ένα ζώο στη φύση, και στη συνέχεια διέδωσε τον ιό εν αγνοία του όταν επέστρεψε στο εργαστήριο.

«Αν ήταν το τελευταίο, πιθανότατα μεταφέρθηκε σε ένα εργαστήριο για μελέτη επειδή κάποιος αρρώστησε, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε ένας άγνωστος αριθμός άλλων ανθρώπων που είχαν ήδη νοσήσει», αναφέρει το CNN.

Εάν μάθουν ποιους ακριβώς ιούς επεξεργάζονταν οι ερευνητές του WIV, οι Αμερικανοί ερευνητές θα μπορέσουν ίσως να αποκομίσουν σημαντικά στοιχεία για οποιαδήποτε από αυτές τις θεωρίες. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν επικεντρωθεί στη βάση δεδομένων που τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι επιστήμονες των μυστικών υπηρεσιών μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από το εργαστήριο για να συνθέσουν ένα πλήρες γενετικό ιστορικό του ιού, μπορεί να μην έχουν αρκετές πληροφορίες για το πώς τον χειρίστηκε το κινεζικό εργαστήριο, ώστε να πουν με σιγουριά ότι διέρρευσε.

«Παρά το γεγονός ότι έχουν αυτό το πλήρες ιστορικό των παραλλαγών, οι αξιωματούχοι μπορεί να μην έχουν τις πληροφορίες του πλαισίου για να το κατανοήσουν», εξήγησε μια πηγή που γνωρίζει την έρευνα.

«Ακόμη και ένα πλήρες ιστορικό ακολουθιών είναι δύσκολο να αποκτηθεί. Και δεν μας λέει πραγματικά τίποτα για την προέλευση της ίδιας της πανδημίας χωρίς το πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο υποστηρίζουν ότι «η υπεροχή των στοιχείων υποδηλώνει» ότι ο κορονοϊός διέφυγε «κατά λάθος» από ένα εργαστήριο στη Γουχάν το 2019 – ένας ισχυρισμός που υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα άποψη της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών για το θέμα.

Κορονοϊός-προέλευση: Οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν γενετικά δεδομένα από το εργαστήριο της Γουχάν (long read)
(AP Photo/Ng Han Guan)

Τι θα γίνει μετά την 90ημερη έρευνα;

Είναι πιθανό ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ένα ακριβές συμπέρασμα στο τέλος της έρευνας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν προηγουμένως αναφέρει στο CNN ότι είναι πιθανό να διαταχθεί μια δεύτερη έρευνα στο τέλος των 90 ημερών.

Μια διακομματική ομάδα νομοθετών των επιτροπών πληροφοριών και εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, απέστειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιστολή με την οποία προέτρεπε την κυβέρνηση να συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την έρευνα, έως ότου υπάρξει ένα πόρισμα, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες.

Οι νομοθέτες εστίασαν και στις «προσπάθειες της Κίνας να αποκρύψει τη σοβαρότητα και την έκταση της επιδημίας του ιού SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία COVID-19».

«Πιστεύουμε επίσης ότι η έρευνα θα πρέπει να ασχοληθεί με τις προσπάθειες της Κίνας να αποτρέψει τις διεθνείς έρευνες σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, καθώς και με άλλες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι αρχές της χώρας για να αποκρύψουν τη φύση του ιού και τη μετάδοσή του», ανέφεραν οι νομοθέτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εν τω μεταξύ, είναι πεπεισμένοι ότι ο ιός δραπέτευσε από εργαστήριο. Οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο αντιπρόσωπος Μάικλ Μακόλ από το Τέξας υποστήριξαν ότι «η υπεροχή των στοιχείων υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο της Γουχάν το 2019».

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών όμως, λένε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος