Κορονοϊός: Οκτώ ενδείξεις που δίνουν ελπίδα για το τέλος της πανδημίας

Συγκρατημένα αισιόδοξες παραμένουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για λήξη της πανδημίας παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με δήλωση προ ημερών του επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης,  θεωρεί πιθανό το τέλος της πανδημίας μετά το τρέχον κύμα όμικρον, εκτιμώντας πως είναι εύλογο ότι η περιοχή κινείται προς την τελική φάση της πανδημίας.

Μετάβαση από πανδημία σε ενδημική

Τι όμως συμβαίνει και πως όντως μπορεί να φτάσουμε στην ενδημικότητα του ιού.  Σε μια πανδημία, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μολύνονται ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα παθογόνο είναι νέο και ο πληθυσμός δεν έχει ανοσολογική προστασία έναντι αυτού. Μια πανδημία χαρακτηρίζεται επίσης από πολλές σοβαρές πορείες της νόσου και θανάτους. Στην ενδημική φάση, από την άλλη πλευρά, το παθογόνο είναι ακόμα εκεί, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ορισμένο επίπεδο ανοσολογικής προστασίας εναντίον του – μέσω προηγούμενης μόλυνσης ή μέσω εμβολιασμού. Ως αποτέλεσμα, λιγότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν ταυτόχρονα. Επιπλέον, υπάρχουν λιγότερες σοβαρές παθήσεις και λιγότεροι θάνατοι. Ως εκ τούτου, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται λιγότερο.

Ήπιες πορείες σε λοιμώξεις με εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή όμικρον

Η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, συνήθως προκαλεί λιγότερο σοβαρές ασθένειες από, για παράδειγμα,  η παραλλαγή Δελτα, ή τον αρχικό τύπο. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν αναρρώσει δεν έχουν επαρκή προστασία έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον. Ο λόγος για αυτό είναι οι αλλαγές στη λεγόμενη ακίδα πρωτεΐνη , με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η Όμικρον μπορεί επομένως να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση όσων έχουν αναρρώσει και εκείνων που έχουν εμβολιαστεί καλύτερα έναντι προηγούμενων παραλλαγών. Επιπλέον, ο ιός πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα στη ρινική κοιλότητα και στο λαιμό. Έτσι, τα μολυσμένα άτομα γίνονται πιο εύκολα μολυσματικά και μεταδοτικά. Οι γιατροί υποπτεύονται ότι η Όμικρον εξαπλώνεται πιο συχνά χωρίς συμπτώματα. Η διείσδυση του ιού στην κατώτερη αναπνευστική οδό στους πνεύμονες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σπάνια, γεγονός που οδηγεί σε ένα μικρό ποσοστό σοβαρών παθήσεων.

Πολλά μολυσμένα άτομα, σχετικά λίγες εισαγωγές στο νοσοκομείο

Ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον. Αυτήν την εικόνα μπορεί να την δει κανείς τόσο στην Ελβετία όσο και  σε άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου. Στη Γερμανία π.χ, ο αριθμός των νέων μολύνσεων κυμαίνεται σήμερα σε περίπου 40.000 την ημέρα δεν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι μείωσης της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνεται. Τον χειμώνα του 2020/2021, είχε προκύψει μια εντελώς διαφορετική εικόνα ως προς αυτό: Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων εκείνη την εποχή ήταν λίγο κάτω από τις 10.000, ενώ περίπου διπλάσιος αριθμός ασθενών με κορονοϊό εισάγονταν στο νοσοκομείο ημερησίως. Μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα προκύπτει από τους καταγεγραμμένους θανάτους σε σχέση με μόλυνση από κορονοϊό.

Κατάσταση στη Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο

Επειδή τα κρούσματα με σοβαρή νόσο και εισαγωγές στο νοσοκομείο καθώς και οι θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός κύματος πανδημίας εμφανίζονται μόνο μετά την αύξηση των νέων λοιμώξεων, τίθεται το ερώτημα για την Ελβετία εάν η χειρότερη καταστροφή Όμικρον δεν έχει φθάσει ακόμη. Σε χώρες όπως η Νότια Αφρική ή την Μεγάλη Βρετανία, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώνεται τώρα δραστικά. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο εκεί, παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μόλυνσης που προκαλεί η παραλλαγή όμικρον. Όταν αυτή η εξέλιξη στη Νότια Αφρική έγινε εμφανής, οι ειδικοί αρχικά ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής λέγεται ότι είναι πολύ νέος κατά μέσο όρο. Με τον συγκριτικά ηλικιωμένο πληθυσμό της Ευρώπης, η  Όμικρον θα μπορούσε να έχει χειρότερες συνέπειες. Στο μεταξύ, ωστόσο, η καμπύλη νοσηλείας δείχνει να βαίνει καθοδικά στη Μεγάλη Βρετανία και τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως μάσκες, πιστοποιητικά και εργασία από το σπίτι να καταργούνται σταδιακά ανάλογα με την περιοχή της χώρας.

Ο ρόλος των εμβολιασμών

Αν και ένας πλήρης εμβολιασμός ή ένας ενισχυτικός εμβολιασμός δεν μπορεί απαραίτητα να αποτρέψει τη μόλυνση με την Όμικρον, οι εμβολιασμοί κάνουν την δουλειά τους για να περιορίσουν τον κορονοϊό. Γιατί αφενός προστατεύουν από άλλες παραλλαγές, αφετέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύουν από σοβαρές πορείες. Στην Ελβετία, πάνω από το 68 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 37 % έχει ενισχυθεί. Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, αυτές οι τιμές είναι μάλλον χαμηλές. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, σχεδόν το 90 % έχει εμβολιαστεί δύο φορές και πάνω από το 40 % έχει ήδη λάβει αναμνηστικό εμβολιασμό. Μαζί με τη φυσικά αποκτηθείσα ανοσία μέσω μόλυνσης, θα αναπτυχθεί υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό.

Όλοι θα μολυνθούν αργά ή γρήγορα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 60 % όλων των ανθρώπων στην ευρύτερη Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή όμικρον μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, όταν το τρέχον κύμα Ομικρον στην Ευρώπη θα έχει υποχωρήσει, «θα υπάρχει παγκόσμια ανοσία για μερικές εβδομάδες και μήνες, είτε χάρη στον εμβολιασμό είτε επειδή οι άνθρωποι έχουν ανοσία λόγω μόλυνσης». Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν και ο αμερικανός ειδικός Άντονι Φάουτσι όπως και ο Γερμανός ιολόγος Ντρόστεν. Με αυτόν τον τρόπο, η Όμικρον είναι επίσης μια «ευκαιρία» για έξοδο από τη λειτουργία κρίσης.

Η αρχική ιδέα

Με την αναμενόμενη καθίζηση του κύματος Όμικρον, η άνοιξη είναι προ των πυλών στην Ευρώπη: οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός έχει δυσκολότερη εξάπλωση. Ανεξάρτητα από την παραλλαγή του ιού, πρέπει να υποτεθεί ότι η εποχή του χρόνου έχει ισχυρή επίδραση στην πορεία της μόλυνσης.

Νέες δυνατότητες στην ιατρική

Τέλος, νέοι οδοί ιατρικής θα βοηθήσουν επίσης να δημιουργηθεί η ενδημική κατάσταση. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ένα ρινικό σπρέι κατά του κορονοϊού. Ένα ενεργό εμβόλιο περιέχει μικρές ποσότητες αναπαραγωγικών παθογόνων, αλλά αυτά έχουν εξασθενήσει ώστε να μην προκαλούν τα ίδια τη νόσο. Μάλιστα το σπρέι κορονοϊού είναι το «επόμενο ορόσημο» στην έρευνα και στην καταπολέμηση του ιού. Η εφεύρεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έγκριση. Τα φάρμακα για τη θεραπεία του κορονοϊού μετά από μόλυνση θα συμβάλουν επίσης στην ομαλοποίηση.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος