Κωνσταντινίδης στο ΕΡΤnews: Πώς η επέκταση του Μετρό αλλάζει τη Θεσσαλονίκη – Το στοίχημα των δυτικών συνοικιών

«Πολύ μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε την παράδοση της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο ΕΡΤnews για τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει το έργο στις μετακινήσεις και στο περιβάλλον της πόλης.

Η νέα επέκταση, η οποία τίθεται σε επιβατική λειτουργία το απόγευμα της Πέμπτης 27 Αυγούστου, έχει μήκος περίπου 4,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τους πέντε σταθμούς «Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα». Με την προσθήκη τους, το δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης φτάνει συνολικά τα 14,4 χιλιόμετρα και τους 18 σταθμούς.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι η έναρξη λειτουργίας της επέκτασης μπορεί να ανατρέψει ένα κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό καθεστώς πολλών ετών.

«Το έργο δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να αναδιοργανώσει τη συγκοινωνιακή και την περιβαλλοντική της συνοχή και να πλησιάσει περισσότερο τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων», ανέφερε.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η ολοκλήρωσή του καθυστέρησε για πολλά χρόνια, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παράδοσή του πολύ νωρίτερα. Όπως σημείωσε, η οικονομική κρίση και η δύσκολη δεκαετία που ακολούθησε μετέθεσαν σημαντικά το χρονοδιάγραμμα.

Οι εκτιμήσεις για επιβάτες και οχήματα

Αναφερόμενος στη λειτουργία της βασικής γραμμής, ο συγκοινωνιολόγος σημείωσε ότι περιλαμβάνει 13 σταθμούς και έχει μήκος περίπου 9,5 χιλιομέτρων, ενώ η ημερήσια επιβατική κίνηση εκτιμάται μεταξύ 250.000 και 300.000 μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα συγκοινωνιακά μοντέλα που επικαλέστηκε, η λειτουργία της κεντρικής γραμμής συνδέεται με τη μείωση κατά περίπου 50.000 έως 60.000 των οχημάτων που κατευθύνονται καθημερινά προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να προσθέσει περίπου 60.000 επιβάτες ημερησίως. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν επίσης λόγο για 13.000 έως 15.000 λιγότερα οχήματα κάθε ημέρα στους δρόμους του κέντρου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις που βασίζονται σε συγκοινωνιακά μοντέλα και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

«Τα μοντέλα πρέπει να τα πιστεύουμε, αλλά αποτελούν κυρίως μια κατεύθυνση. Θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η νέα γραμμή», επισήμανε.

Το φαινόμενο της «επαγόμενης κυκλοφορίας»

Ο συγκοινωνιολόγος προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός μεγάλου έργου δημόσιων μεταφορών δεν αρκεί από μόνη της για τη μόνιμη αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Όπως εξήγησε, η κυκλοφορία λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τα αέρια μέσα σε ένα δοχείο: όταν απελευθερώνεται οδικός χώρος, δημιουργούνται νέες μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ο διαθέσιμος χώρος καταλαμβάνεται ξανά.

«Η κυκλοφορία ακολουθεί τους νόμους των αερίων στο μπουκάλι. Μόλις απελευθερωθεί οδικός χώρος, καταλαμβάνεται από μια νέα επιθυμία μετακίνησης με όχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, το κυκλοφοριακό όφελος από τη λειτουργία του Μετρό πρέπει να συνοδεύεται άμεσα από παρεμβάσεις που θα αποδίδουν τον χώρο στους πεζούς και θα αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον.

«Όταν κάνουμε έργα όπως το Μετρό, πρέπει αμέσως το όφελος να επιστρέφεται περιβαλλοντικά στην πόλη, με πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις και δημιουργία δημόσιων χώρων», τόνισε.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι να μη δοθεί η δυνατότητα στα αυτοκίνητα να καταλάβουν εκ νέου τον οδικό χώρο που απελευθερώνεται χάρη στη μετακίνηση χιλιάδων πολιτών με το Μετρό.

«Υπόλοιπο» η δυτική Θεσσαλονίκη

Ο κ. Κωνσταντινίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επέκτασης του δικτύου προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη αυτή περιοχή εξακολουθεί να μένει εκτός του σχεδιασμού που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε, στα δυτικά βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της πόλης, αλλά και κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερη ανάγκη πρόσβασης σε ένα γρήγορο και οικονομικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

«Θα μείνει ως υπόλοιπο η μεγάλη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο πληθυσμιακό σώμα, αλλά και οι πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πρωτίστως χρειάζονται το Μετρό», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, η επέκταση προς την Καλαμαριά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των μετακινήσεων, ωστόσο η ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή και κοινωνική συνοχή της Θεσσαλονίκης προϋποθέτει την ανάπτυξη του δικτύου και προς τις δυτικές συνοικίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος