Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 13-07-2016

Πρωτογενής Τομέας
Οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
Δύο είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ:
Η αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που δυσκολεύουν την εγκατάσταση των νέων στη Γεωργία.
Η στήριξη με Συνδεδεμένες Ενισχύσεις των στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων, με βάση τις στρατηγικές εθνικές επιλογές στον αγροτικό τομέα.

Κοινωνική Οικονομία
ΚοινΣΕΠ Αμάλθεια με ΑΦΦ και λαχανόκηπο στη Ροδόπη
Από το 2014 μετράει χρόνο λειτουργίας η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αμάλθεια» στη Ροδόπη.
Πρόκειται για την σύμπραξη 5 ανέργων ατόμων, τα οποία επέλεξαν να επενδύσουν στον Πρωτογενή Τομέα και συγκεκριμένα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, αλλά και να καλλιεργήσουν και ένα λαχανόκηπο με εποχιακά είδη.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής το μέλος της ΚοινΣΕΠ, Αθανασία Γεωργίου, τόνισε πως οι στόχοι είναι η παραγωγή ποιοτικών εποχικών λαχανικών, η προώθηση της οργανικής-βιολογικής καλλιέργειας-χωρίς χημικά-, η οποία αρχίζει να προτιμάται από το αγοραστικό κοινό, λόγω της γεύσης των προϊόντων.
Παράλληλα στους στόχους της ΚοινΣΕΠ είναι και η διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων και παροχή συμβουλών και εμπειριών σε νέους ανθρώπους που θα επιλέξουν να καλλιεργήσουν τη Γη.
Τα μέλη της ΚοινΣΕΠ Αμάλθεια, ήδη παρακολουθούν σεμινάρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και στον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς, τα οποία αναμένεται και στη Ροδόπη να υλοποιήσουν.
Στους στόχους της είναι και η λειτουργία κάποιου ειδικού χώρου όπου θα διατίθενται τα προϊόντα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ΚοινΣΕΠ πειραματίζεται στην καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, όπως ρίγανη και κρίταμο, για τα οποία αναζητούν αγορές.

Περιβάλλον
Αντιδράσεις για την κατασκευή του ΤΑΠ
Η περιφερειακή σύμβουλος, της παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κατερίνα Γεροστεργίου συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων από την Ιταλία. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε στην κατασκευή και τη διέλευση του αγωγού TAP.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη διέλευση του αγωγού. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και καθολική αντίδραση και στην περιοχή της Ιταλίας (Απουλία) και της Καθολικής Εκκλησίας, όπου θα καταλήξει ο αγωγός, αντίστοιχος με αυτόν που υπάρχει στην περιοχή της Καβάλας.
Η καταπάτηση δε, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στο θέμα της διαβούλευσης είναι παραπλήσια με αυτήν που παρατηρήθηκε και στην αντίστοιχη διαβούλευση στην Ελλάδα.
Τέλος γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί και το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν από όπου θα προέρχεται το αέριο, όπου δεκάδες πολίτες έχουν φυλακισθεί για την αντίδρασή τους στην κατασκευή του αγωγού και την αντίθεσή τους επίσης με το μαύρο χρήμα που φαίνεται να διακινείται από το Αζερμπαϊτζάν προς μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Αμερικανικής Γερουσίας με αφορμή την κατασκευή του αγωγούTAP.
Τέλος αποφασίστηκαν κοινές δράσεις προκειμένου να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατασκευή του TAP.

ΔΠΘ
1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό για φοιτητές του ΔΠΘ
Ο Ιάσων Τζανακάκης και ο Γιάννης Νίκος Τσιούτσιος, 4ετείς φοιτητές στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατέκτησαν την 1η θέση στο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του International Summer Conference of Civil Engineering Students (ISUCCES) στο Osijek (Κροατία).
Ο διαγωνισμός, τον οποίο διοργάνωσε η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Osijek της Κροατίας, πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, και ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί ένα αντισεισμικό κατασκευαστικό μοντέλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας την Ελλάδα και κάλυψαν το κόστος των εισιτηρίων, ενώ το Πανεπιστήμιο του Osijek κάλυψε τα έξοδα διαμονής-διατροφής.

Αυτοδιοίκηση

Οφειλές στο Δήμο Κομοτηνής
Περίπου 2000 δημότες οφείλουν στο δήμο από 2000 έως 4000 ευρώ . «Κάνοντας ρυθμίσεις 12 μηνών μπορούν σιγά- σιγά να τα δώσουν» δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης σημειώνοντας «Προσπαθούμε ό,τι χρήματα έχουμε να τα κάνουμε έργα στην πόλη και να ενισχύουμε το κοινωνικό έργο του Δήμου.Ο Νόμος προβλέπει για τους κακοπληρωτές τις κατασχέσεις κινητού ή ακινήτου. Δεν τις κάνουμε με την καρδιά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε. Είναι άσχημο για ένα ποσό των 100 ευρώ να μπλοκάρεται ο λογαριασμός κάποιου.» καταλήγει καλώντας τους οφειλέτες να προβούν σε νέες ρυθμίσεις καταβάλλοντας με δόσεις τις οφειλές τους.

Πρόγραμμα Παιδικοί Σταθμοί
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που αφορά τους παιδικούς σταθμούς, καθώς δημοσιοποιήθηκε η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΕΕΤΑΑ.
Το πρόγραμμα – δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από εθνικούς πόρους.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τα μεσάνυκτα της 29ης Ιουλίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr , τηλ επικ. στην Κομοτηνή το : 25310-31022. Σε ότι αφορά την Ξάνθη για πληροφορίες και βοήθεια στη συμπλήρωση της αίτησης και των δικαιολογητικών μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2541072888, οδός: Βενιζέλου 30.
Όλες οι μητέρες, μαζί με την «Αίτηση Συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ των δικαιολογητικών: α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ. β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τετραμήνου γ) Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το φορολογικό έτος 2015.

Εθελοντές

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών: Μεγάλη ανάγκη για αίμα στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Με ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κάνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες το Νοσοκομείο έχει ανάγκη από φιάλες αίματος Ο και Α Ρέζους Αρνητικό και καλεί τα μέλη του και τους υγιείς πολίτες να δώσουν αίμα.
Το ωράριο λειτουργίας της αιμοδοσίας Ξάνθης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-14:00 το μεσημέρι.

Σύλλογοι
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης
Σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, για το 3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωσης Ξάνθης, σημειώνουν πως συμμετείχαν αρκετές δεκάδες πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και η κεντρική πλατεία της Ξάνθης κάθε απόγευμα γέμιζε από Ελλάδα, παραδοσιακή μουσική, χορούς και πανέμορφες φορεσιές.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες ενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν και στο επόμενο αντάμωμα.

Συνεχίζονται οι Εκδηλώσεις στον Ίασμο
Με τουρνουά ποδοσφαίρου 4Χ4 προημιτελικά συνεχίζονται σήμερα στο προαύλιο Παλαιού Δημοτικού στις 18:30 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Προφήτη Ηλία» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία Χορωδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου στο προαύλιο του παλαιού δημοτικού στις 21:00 το βράδυ.
Αύριο την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος θα λειτουργήσει Θερινός Κινηματογράφος.

Πολιτισμός
Μουσική βραδιά στο Φανάρι
Με μουσική Λαϊκή βραδιά με τους Σ. Μαργαρίτη, Ν. Βερβερίδη, Χ. Καρανίκα& Λ. Κεραμέα συνεχίζονται σήμερα στις εννέα το βράδυ οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής στο Φανάρι της Ροδόπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος