Κώδωνας κινδύνου από τον ΠΟΥ προς τους ηγέτες των G20 για συντονισμένη και άμεση δράση ενάντια στην πανδημία

Ανταπόκριση απο το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Έκκληση προς τους ηγέτες των G20 να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για παγκόσμια ισότιμη και δίκαιη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19 αλλά και την διάθεση τους στους πρόσφυγες, μετανάστες και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού απευθύνουν με δυο ανοιχτές επιστολές που συνυπογράφουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά και το βρετανικό πριγκιπικό ζεύγος Χαρι και Μέγκαν.

Στην πρώτη ανοιχτή επιστολή καλούνται οι ηγέτες των G20 να κλείσουν αμέσως το χάσμα των 550 εκατομμυρίων δόσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 40% των πολιτών σε όλα τα κράτη που έχει θέσει ο ΠΟΥ μέχρι το τέλος του 2021, επιταχύνοντας τις υπάρχουσες δεσμεύσεις για δωρεές δόσεων στην συμμαχία εμβολίων COVAX, δεσμεύοντας νέες, πραγματοποιώντας εναλλαγές δόσεων με COVAX και εξαλείφοντας τους περιορισμούς εξαγωγής στα εμβόλια. Ζητείται παράλληλα η πλήρη χρηματοδότηση του επιταχυντή προσφοράς βοήθειας, ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας το ζωτικής σημασίας έργο του για την παροχή εμβολίων, διαγνωστικών και θεραπειών στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη από τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έως τους πρόσφυγες.

Κρίνεται επίσης απαραίτητο οι φαρμακευτικές εταιρείες να δρουν με υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων προβολών παραγωγής και των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που κοινοποιούνται στο κοινό, για να βοηθήσουν τις χώρες να σχεδιάζουν καλύτερα τη λήψη και την κοινή χρήση δόσεων.

Καίριας σημασίας όμως θεωρείται το μοίρασμα της τεχνολογίας εμβολίων και η κατάργηση των εμποδίων παραγωγής εμβολίων υποστηρίζοντας μια πρόταση από πολλές χώρες που ζητούν την άρση των περιορισμών πνευματικής ιδιοκτησίας σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης.

Στην ανοιχτή επιστολή σημειώνεται επιπλέον πως «δεν μπορούμε απλώς να ελπίζουμε ότι η πανδημία θα τελειώσει από μόνη της. Καθώς ο ιός εξελίσσεται μέσω μη εμβολιασμένων πληθυσμών, κινδυνεύουμε αυτές να σαρώσουν τον πλανήτη με νέα και πιο θανατηφόρα στελέχη. Υπάρχουν πολλές κρίσεις τις οποίες εσείς, οι διαχειριστές του πλανήτη μας, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το Σαββατοκύριακο την  κλιματική έκτακτη ανάγκη, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μας και μια εκ νέου δέσμευση για πολυμέρεια στις σχέσεις μας».

«Ωστόσο, από πολλές απόψεις, η πρόοδος σε αυτές τις προτεραιότητες εξαρτάται από το αν μπορούμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία. Η συνεργασία ιστορικών διαστάσεων είναι η μόνη λύση. Οι ζωές κυριολεκτικά εξαρτώνται από αυτό» καταλήγει η επιστολή.

Στην δεύτερη ανοιχτή επιστολή καλούνται όλες οι χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι στην επικράτειά τους και ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώτος τους,  συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών, των εσωτερικά εκτοπισμένων, των αιτούντων άσυλο και άλλων εν κινήσει, έχουν πρόσβαση σε Εμβόλια COVID-19, δοκιμές και θεραπεία για την COVID-19.

Παράλληλα χρειάζονται υποστήριξη χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ήτοι οικονομική, πολιτική, τεχνική, υλικοτεχνική υποστήριξη ώστε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι γρήγορα και αποτελεσματικά, να επεκταθεί η πρόσβαση σε τεστ και θεραπείες , να προχωρήσει η λήψη εξατομικευμένων μέτρων δημόσιας υγείας και η δημιουργία πιο ανθεκτικών συστημάτων υγείας για την προετοιμασία σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος