Κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Σ. Αραβίας και Χούθι – CBS: Μεγάλες οι καταστροφές σε αμερικανικές βάσεις στη Μ. Ανατολή

Στην Υεμένη, οι σφοδρές μάχες έχουν φτάσει μέχρι τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε την επίθεση των Χούθι με drones κατά της Μέκκας, την ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων. Επίθεση που καταδίκασαν Αραβικός Σύνδεσμος κι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Οι Χούθι πάντως διαψεύδουν.

Οι αντάρτες επιμένουν ότι κατέρριψαν σαουδαραβικό μαχητικό και πως έπληξαν εκ νέου ενεργειακές εγκαταστάσεις της Aramco στο στρατηγικό λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά.

Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης στο κρίσιμο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, συναντήθηκαν με τους Χούθι στο Ομάν, με τους αντάρτες να διαβεβαιώνουν πως οι επιθέσεις τους αφορούν μόνο τη Σαουδική Αραβία.

Οι δραματικές εξελίξεις έφεραν τον Σαουδάραβα ντε φάκτο ηγέτη, μπιν Σαλμάν στο Κάιρο, όπου συμφώνησε με τον πρόεδρο Σίσι να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Είχαν προηγηθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των αρχηγών των στρατών τους στη Γερμανία με τους ομολόγους τους από Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με το Axios στόχος ήταν η συνεργασία για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Αποκαλύψεις γίνονται και για τον πόλεμο του Ιράν. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του CBS αποκαλύπτει για πρώτη φορά το μέγεθος της καταστροφής σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η διπλωματία ενεργοποιείται και σε αυτό το μέτωπο, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αραχτσί να επισκέπτεται την Κίνα μεγάλο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου.

Το Πεκίνο κάλεσε τις χώρες της περιοχής σε διάλογο και σεβασμό στην εθνική κυριαρχία.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Λουκάς

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος