Τις αλλαγές και τις ρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσίασε στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της ετήσιας συνόδου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.
Βασικός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός υποδομών και διαδικασιών αλλά και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται έως την Κυριακή στην Κέρκυρα, ενώ η χθεσινή τελετή έγινε στο επιβλητικό και ιστορικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης.
Οι εξαγγελίες Μπούγα
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε σειρά ανακοινώσεων για τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει ή θα γίνουν:
• Ολοκληρώθηκε ο δικαστικός χάρτης
• Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
• Πρόγραμμα 450 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές
• Υπογράφεται η σύμβαση για ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος
• Αποκλειστικότητα και δεσμευτικότητα προθεσμιών
• Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και πινάκιου
• Ηλεκτρονικός φάκελος για κτηματολογικές αγωγές
• Ψηφιακή ενίσχυση και διασταυρώσεις του Πόθεν Έσχες
• Θεσπίζεται ποινική ευθύνη νομικών προσώπων
• Προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων
• Θεσμός της κληρονομικής σύμβασης
Αποφάσεις από τα 5… στα 2 χρόνια!
Η καθυστέρηση στην έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Με μέσο χρόνο 1.492 ημέρες, η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ως προς την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η μείωση αυτού του χρόνου αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η αύξηση του προσωπικού, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου.
Βερβεσός: Ορόσημο η Σύμβαση για την Προστασία των Δικηγόρων
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός κατήγγειλε στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται το δικηγορικό σώμα ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Βερβεσός χαιρέτισε την ψήφιση της διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικηγόρων, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό ορόσημο». Τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο δεσμευτικό διεθνές κείμενο που κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα των δικηγόρων και δεσμεύει τα κράτη να τα σεβαστούν.
Η κριτική από την αντιπολίτευση
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύα κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και τις εξαγγελίες.
Κριτική άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα: «Το νομοσχέδιο αυτό διέλυσε λειτουργίες που σε κάποιο βαθμό απέδιδαν, αποξένωσε τους πολίτες από την ευχερή πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και υποτίμησε τους δικαστές»
Παράλληλα, επέκρινε την προχειρότητα με την οποία προχωρούν νομοσχέδια, όπως αυτό για το Κτηματολόγιο, που, σύμφωνα με την ίδια, «προχώρησε εμβαλωματικά και με πολλές αστοχίες».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της Κ.Ο., Δημήτρης Μπιάγκης, έκανε λόγο για «θολό πλαίσιο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», το οποίο, όπως είπε, οξύνει την καχυποψία των πολιτών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός επικεντρώθηκε στις χρόνιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα κατήγγειλε τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη και τους κώδικες, επισημαίνοντας ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των δικηγόρων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, προτείνοντας την κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών, καθώς και την απομάκρυνση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον Πρωθυπουργό.
ΣτΕ – ΕΝΔΕ
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρίνα Παπαδοπούλου η οποία αναφερόμενη στις νέες δικονομικές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες καθυστερήσεις και να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία του δικαστηρίου, αλλά και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παντελής Μποροδήμος ο οποίος έκανε αναφορά στον αυξανόμενο φόρτο εργασίας των δικαστών ως εργαλείο υπονόμευσης της ανεξαρτησίας τους.
Η σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα με συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τον ευρύτερο κλάδο της Δικαιοσύνης.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος