Κένυα: Ο πρόεδρος Ρούτο ζητά από την αστυνομία να πυροβολεί «στα πόδια» τους διαδηλωτές που βιαιοπραγούν

Ο πρόεδρος στην Κένυα Ουίλιαμ Ρούτο είπε σήμερα ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να πυροβολούν στα πόδια τους διαδηλωτές που λεηλατούν επιχειρήσεις, ώστε να τους εξουδετερώνουν, δύο ημέρες αφότου 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα η αστυνομία απέκλεισε ένα μεγάλο μέρος του Ναϊρόμπι και χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και σφαίρες για να διαλύσει τα πλήθη. Κάποια σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις και νοσοκομεία λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν.

«Όποιος καίει περιουσία άλλων ανθρώπων θα πρέπει να πυροβολείται στα πόδια και να περνάει από το νοσοκομείο καθ’ οδόν για το δικαστήριο. Δεν θα πρέπει να τον σκοτώνουν, αλλά να τον χτυπούν στα πόδια για να τον ανακόψουν», είπε σε ομιλία του ο Ρούτο.

Ο θάνατος ενός μπλόγκερ που σχολίαζε το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες Κενυάτες, πυροδοτώντας εκ νέου το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει με αφορμή το υψηλό κόστος διαβίωσης, τη διαφθορά και την αστυνομική βία. Πέρυσι, διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην αύξηση των φόρων εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Κένυα: Ο πρόεδρος Ρούτο ζητά από την αστυνομία να πυροβολεί «στα πόδια» τους διαδηλωτές που βιαιοπραγούν
(Photo by Luis TATO/AFP)

Οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι που αναζητούν ευκαιρίες για εργασία και οργανώνονται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ζητούν επίσης να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Ρούτο για την προεδρία. Ο Ρούτο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πριν από τρία χρόνια υποσχόμενος ότι θα στηρίξει τους φτωχούς και θα βάλει τέλος στις εξωδικαστικές εκτελέσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Κιπτσούμπα Μουρκόμεν είπε ότι οι διαδηλώσεις του περασμένου μήνα ήταν μια «απόπειρα πραξικοπήματος» από «αναρχικούς εγκληματίες».

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ανέφερε από την πλευρά της ότι συμμορίες εγκληματιών που κρατούν μαστίγια και ματσέτες φαίνεται ότι δρούσαν στο πλευρό της αστυνομίας στο Ναϊρόμπι και την πόλη Ελντορέτ, στην Κοιλάδα Ριφτ, την Δευτέρα. Η αστυνομία δεν σχολίασε την παρατήρηση της Επιτροπής, ωστόσο παλαιότερα έχει δηλώσει ότι δεν συνεργάζεται με «μπράβους».

«Όσοι επιτίθενται σε Κενυάτες, αστυνομικούς, υποδομές ασφαλείας και επιχειρήσεις είναι τρομοκράτες. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες συνιστούν κήρυξη πολέμου», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος Ρούτο.

Σχετική είδηση: Κένυα: Δολοφονία βουλευτή στο Ναϊρόμπι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος