Καινοτόμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου

Καινοτόμες μεθόδους φιλικές προς τον άνθρωπο τα ζώα και το περιβάλλον, εφαρμόζει το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου που προκαλεί προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Life Pisa στο οποίο συμμετέχει με άλλες τέσσερις χώρες και επτά φορείς από την Ευρώπη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο δημαρχείο του Βόλου με τη συμμετοχή του Μπενάκειου Φυτοπαθαλογικού Ινστιτούτου, του Π.Θ., του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αλλά και εκπροσώπων του προγράμματος από την Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα γεωπονίας φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος, στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες για το συμβαίνει στο αστικό πράσινο και τη δημόσια υγεία. Η βόλτα στην πόλη, στο πάρκο, στη Γορίτσα, κρύβει κινδύνους καθώς στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούν αλλεργιογόνα καθώς και κάποιες ουσίες που προκαλούν δερματίτιδες, επιπεφυκίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα κλπ. “Βλέπετε τι γίνεται το χειμώνα στα σχολεία που έχουν πεύκα κοντά, που βλέπουμε τα παιδιά με σπυράκια, δύσπνοιες κλπ., κατά τεκμήριο από την κάμπια του πεύκου”.
Επιπλέον επισήμανε ότι ο αφανισμός των φοινίκων τα τελευταία χρόνια και στο Βόλο, οφείλεται στο κόκκινο σκαθάρι που και γι αυτό γίνονται προσπάθειες καταπολέμησης του. Ανέφερε ότι σε επόμενη ημερίδα θα συζητηθούν τα προβλήματα που προκαλούν στην δημόσια υγεία έντομα και άλλα αρθρόποδα, όπως έντομα, κουνούπια, μύγες κ.α. “Η ελονοσία, οι δάγκειοι πυρετοί, ο ιός του δυτικού Νείλου είναι μερικές από τις ασθένειες που καταγράφονται και στη χώρα μας που προκαλούν θανάτους κάθε χρόνο”, τόνισε ο κ. Αθανασίου.
Τρόποι καταπολέμησης
Στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόζονται καινοτόμες μέθοδοι καταπολέμησης της κάμπιας του πεύκου, που συγχρόνως είναι φιλικές προς τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτή τη περίοδο στη Γορίτσα βρίσκονται συνεργάτες του εργαστηρίου που χρησιμοποιούν φερορμόνες για να πιάσουν τα έντομα, κάποιες ουσίες αποτρεπτικές για την ωοτοκία της κάμπιας κ.α. “Εμείς το εφαρμόζουμε πιλοτικά στη Γορίτσα, αλλά αν επεκταθούν οι δράσεις, όπως κάνουν οι Ισπανοί , οι Ιταλοί, οι Σκωτσέζοι, μπορούν αυτές οι μέθοδοι σε συνεργασία με τους δήμους να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε μεγάλες περιοχές. Στο αστικό πράσινο όπου έχουμε θύλακες με πεύκα είναι πολύ εφαρμόσιμες και πολύ αποτελεσματικές. Π.Χ. στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου που έχεις να κάνεις με 50 ή 60 πεύκα μπορείς μέσα σε δύο ώρες να πας και να καθαρίσεις την κάμπια χωρίς σταγόνα χημικού”, εξήγησε ο κ. Αθανασίου.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στη Γορίτσα και στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι όπου το ΙΓΕ έχει ένα μεγάλο κτήμα με πεύκα .
H αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Μίνα Καλογήρου τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι ειναι πραγματικά ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι μπορεί με συστηματικό έλεγχο και διαχείριση να μειώσουμε το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των δημοτών αλλά και στα πευκόδεντρα τόσο μέσα στην πόλη , όσο και στο λόφο της Γορίτσας.
Με καθοδήγηση, οι υπάλληλοι του Δήμου, με υπευθυνότητα, συνέπεια , επαγγελματισμό κι επιμονή, κατέγραψαν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, μελέτησαν τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων και την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων, τα οποία το δημοτικό μας σύστημα καλείται καθημερινά να διαχειριστεί και με πολλή δουλειά, συστηματική και συνεχή παρακολούθηση, έχουμε καταφέρει μαζί με το Π.Θ. να επιλύσουμε για τη χρονιά αυτή το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου.

Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που μπορούν να αποβούν πολύτιμες στην επίλυση του προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος