Καταγραφή ζημιών μετά τον σεισμό στο Άγιο Όρος – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:08 το βράδυ της Τετάρτης (25/3) ανοιχτά του Αγίου Όρους.

Μοναχοί του Αγίου Όρους αλλά και κάτοικοι της Ουρανούπολης ανησύχησαν, βγήκαν από τα σπίτια και τα καταστήματά τους και δήλωσαν ότι ακούστηκε ένα έντονο βουητό και ακούστηκε πολύ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στη συνέχεια, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι 3,4 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί για το πλήθος των δονήσεων και την επιμονή του φαινομένου την τελευταία διετία. Κατά τ’ άλλα, λένε ότι με τα δεδομένα, που υπάρχουν, δεν ανησυχούν αλλά είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο ίσως με την επέκταση του ρήγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρότερος σεισμός της τελευταίας διετίας ήταν τον περσινό Ιούνιο με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Από τη χθεσινή δόνηση καταγράφηκαν σε πρώτη φάση μικρές ζημιές σε μονές ενώ τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κάνουν αυτοψία και στη συνέχεια θα κάνουν τη δική τους αναφορά για τις ζημιές.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» τόνισε πως δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Αυτός ο σεισμός αν και έρχεται σαν μία ακολουθία του φαινομένου, που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να περνούν τη χθεσινή νύχτα έξω από το σπίτι τους, δημιοργήθηκε ένα κλίμα ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ζημιές, τα σχολεία μας άνοιξαν κανονικά σήμερα. Έχουν κάνει τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις σε περίπτωση σεισμού. Δυστυχώς, οι κάτοικοι έμαθαν να ζουν με το φαινόμενο αυτό, που προέρχεται από το Άγιο Όρος και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο για να μπορέσουμε να είμαστε ήσυχοι τόσο εμείς όσο και η Ιερά Κοινότητα για τις ανθρώπινες ζωές αλλά και φυσικά για τον πλούσιο πολιτισμό, που ενίοτε κινδυνεύει από τέτοια φαινόμενα. Το μόνο, που μπορεί να μας καθησυχάσει είναι οι αναφορές των ειδικών ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει πολύ μεγάλο μήκος και σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτά τα ρήγματα δε δίνουν πολύ μεγάλους σεισμούς και είναι περιορισμένη η έντασή τους. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε σε αυτό το επίπεδο και κάποια στιγμή θα εξασθενίσει το φαινόμενο και θα επανέλθει η κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Βαλιάνος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας από την πλευρά του εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Εκείνο, που είναι κυρίαρχο επιστημονικό πρόβλημα είναι ότι εμμένει η όλη δραστηριότητα εδώ και δύο χρόνια. Δε σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα αυτό αλλά είναι παράδοξο. Έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα, μεγάλο τμήμα του οποίου είναι μέσα στον υποθαλάσσιο χώρο, δεν μπορούμε να τον χαρτογραφήσουμε για διάφορους λόγους, είναι δύσκολο και δεν ξέρουμε και τη συμπεριφορά του. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ρήγμα δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλους σεισμούς, έχει εξαντληθεί ήδη από άποψη ενέργειας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση για το αν και πότε θα συνεχιστεί. Πάντως, σίγουρα τα μεγέθη θα είναι μικρά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν έγινε κάτι, που να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των μοναχών. Οι ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι πάρα πολύ μικρές», επισήμανε ο Ευθ. Λέκκας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος