Κάρνεϊ με Τραμπ: «Ο Καναδάς δεν θα πωληθεί ποτέ» — «Ποτέ μην λες ποτέ», απαντά ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ έφτασε στον Λευκό Οίκο, για την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις σχέσεις των δύο χωρών που, όπως λέει, υπονομεύτηκαν από τους δασμούς και τις απειλές του Ρεπουμπλικάνου να «προσαρτήσει» τον βόρειο γείτονά του.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν μπροστά στις κάμερες, πριν συνεχίσουν προς το Οβάλ Γραφείο και τις επίσημες συνομιλίες.

Ο Τραμπ αρχικά ανέφερε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τους Καναδούς, προσθέτοντας ότι μέλη της οικογένειας της μητέρας του ζούσαν εκεί. «Ο Καναδάς είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος», είπε.

Τόνισε ότι εμμένει στα σχόλιά του για να καταστήσει τον Καναδά την 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι η πολιτεία θα σήμαινε ελεύθερο στρατό και μια τεράστια μείωση φόρων για τους Καναδούς, αφού – όπως τόνισε ο Τραμπ – οι ΗΠΑ «προστατεύουν» τον Καναδά.

«Κάποια μέρη δεν πωλούνται ποτέ», απάντησε ο Κάρνεϊ

Η απάντηση του Κάρνεϊ στον Τραμπ ήταν μετρημένη και προσεκτική: «Όπως γνωρίζετε από την αγορά ακινήτων, υπάρχουν ορισμένα μέρη που δεν πωλούνται ποτέ! Βρισκόμαστε σε ένα από αυτά τώρα… δεν είναι προς πώληση. Δεν θα τεθεί προς πώληση».

Τότε ο Τραμπ απάντησε ότι η επιμονή του Κάρνεϊ ότι ο Καναδάς δεν είναι προς πώληση δεν θα επηρεάσει τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο σήμερα και στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «μόνο ο χρόνος θα δείξει» και «ποτέ μην λες ποτέ».

Παρά τα χαμόγελα στα πρόσωπα των δύο ηγετών, η ένταση ήταν αισθητή στη συνάντηση, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Λίγο πριν από την άφιξη του Κάρνεϊ πάντως, ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του με μια ανάρτησή του στον ιστότοπό του. «Ανυπομονώ να συναντηθώ με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, τον Μαρκ Κάρνεϊ. Θέλω πολύ να συνεργαστώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να καταλάβω μια απλή αλήθεια: Γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισεκ. δολάρια τον χρόνο, εκτός από τη δωρεάν στρατιωτική προστασία και πολλά άλλα πράγματα που του δίνει; Δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε τίποτα από ό,τι έχουν, παρά μόνο τη φιλία τους που ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε. Αυτοί, από την άλλη, χρειάζονται τα πάντα από εμάς! Ο πρωθυπουργός θα φτάσει σύντομα και αυτή θα είναι, πιθανότατα, η μοναδική σημαντική ερώτησή μου».

Κατά την άφιξη του καναδού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια και αντάλλαξαν μερικές κουβέντες προτού ο Τραμπ υψώσει τη γροθιά του προς τους δημοσιογράφους και ο Κάρνεϊ μιμηθεί τη χειρονομία του.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά είχε προαναγγείλει την Παρασκευή πως δεν αναμένεται «λευκός καπνός» στο τέλος της συνάντησης, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, η «παλιά σχέση» μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά «έχει τελειώσει» και το θέμα είναι «πώς θα συνεργαστούν στο μέλλον».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ συμπαθή» τον Μαρκ Κάρνεϊ, χρησιμοποιώντας έναν ασυγκρίτως πιο ευγενικό τόνο σε σύγκριση με τις αναφορές του στον προκάτοχό του Τζάστιν Τριντό, τον οποίο αντιπαθούσε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας και τον αποκαλούσε «κυβερνήτη» αντί για πρωθυπουργό του Καναδά.

Στα 60 του χρόνια, ο Μαρκ Κάρνεϊ, πρωτόπειρος στην πολιτική αλλά με πολυετή εμπειρία στο πηδάλιο κεντρικών τραπεζών, επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στο να πείσει τους Καναδούς – που ανησυχούν για το μέλλον της οικονομίας, αν όχι της εθνικής τους κυριαρχίας – πως είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί αυτήν την ταραγμένη περίοδο.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε μια «πολύ μεγάλη» και «θετική» ανακοίνωση, πριν από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε επίσης σήμερα ότι θα κάνει μια «πολύ, πολύ μεγάλη ανακοίνωση» πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα αφορά.

«Πιστεύω ότι πριν από αυτό (σ.σ. το ταξίδι) θα έχουμε μια πολύ, πολύ μεγάλη ανακοίνωση να κάνουμε. Δεν θα σας πω τι αφορά. Και είναι πολύ θετική», είπε ο Τραμπ.

Η ανακοίνωση, που ενδέχεται να γίνει την Πέμπτη, την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, δεν θα αφορά κατ’ ανάγκη το εμπόριο, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 13-16 Μαΐου.

«Θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς κατά των Χούθι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε άλλο σημείο ότι οι Χούθι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να πολεμούν πλέον με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος τόνισε πως οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν, αφού οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμφώνησαν να σταματήσουν να διαταράσσουν τη ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή. «Οι Χούθι είπαν: “παρακαλούμε μην μας βομβαρδίσετε και δεν θα επιτεθούμε στα πλοία σας”», είπε ο χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Οι Χούθι ανακοίνωσαν (…) ότι δεν θέλουν πλέον να πολεμούν. Απλώς δεν θέλουν να πολεμούν πια. Και θα το τιμήσουμε αυτό. Θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και συνθηκολόγησαν», ανέφερε μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο ενώπιον του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ.

Το Ομάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι μεσολάβησε για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Χούθι της Υεμένης και των ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική αλλαγή πολιτικής των ανταρτών μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023.

«Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες και τις επαφές του σουλτανάτου του Ομάν με τις ΗΠΑ και τις αρμόδιες αρχές στη Σαναά (…) οι προσπάθειες κατέληξαν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών», ανακοίνωσε ό υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «στο μέλλον, καμία από τις δύο πλευρές δεν θα βάζει στο στόχαστρο την άλλη». Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία και είπε ότι οι επιχειρήσεις των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ δεν θα σταματήσουν μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Λένε ότι δεν θα ανατινάζουν πλέον τα πλοία μας και αυτός ήταν ο στόχος μας», πρόσθεσε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η πληροφορία προερχόταν από μια «πολύ, πολύ καλή πηγή».

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και σε εμπορικά πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2024 επιχειρήσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη. Τα πλήγματα αυτά εντάθηκαν φέτος, μετά τις 15 Μαρτίου, επί προεδρίας Τραμπ. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι έχει πλήξει περισσότερους από 1.000 στόχους από την ημέρα αυτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «εκατοντάδες Χούθι μαχητές και πολλοί ηγέτες τους».

Τι είπε για τους δασμούς

Για το θέμα των δασμών, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Κίνα θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να ανακληθούν οι δασμοί, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «την κατάλληλη στιγμή».

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ενδέχεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό (USMCA). Σχολιάζοντας τις εμπορικές συμφωνίες που επιδιώκουν να συνάψουν οι ΗΠΑ, είπε: «Δεν είμαστε χαοτικοί, είμαστε ευέλικτοι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος