Καιρός: Προ των πυλών θερμική εισβολή – Αυξημένη υγρασία και ασθενείς ανέμοι

Σε συνθήκες έντονης δυσφορίας λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας βρίσκεται σήμερα μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ από το Σαββατοκύριακο αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών να αυξάνεται.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤnews Νικολέτα Ζιακοπούλου, ιδιαίτερα αυξημένη είναι σήμερα η υγρασία στο Αιγαίο, όπου φτάνει το 85%-90%. Σε αρκετές περιοχές, μάλιστα, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους 28 βαθμούς, ωστόσο η αίσθηση λόγω της υγρασίας είναι πολύ υψηλότερη.

Στα ηπειρωτικά, ο υδράργυρος θα φτάσει κατά τόπους τους 37 βαθμούς, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά. Καταιγίδα εκδηλώνεται ήδη στην Πάρνηθα.

Ζέστη 36-38 βαθμών Πέμπτη και Παρασκευή

Από την Πέμπτη ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 5 μποφόρ, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις ομίχλες και την πολύ αυξημένη υγρασία στις Κυκλάδες.

Παράλληλα, όμως, η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 36-38 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Την Παρασκευή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ελαφρώς, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μπόρες και καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα.

Καύσωνας με 40άρια από το Σαββατοκύριακο

Η σημαντικότερη αλλαγή του καιρού αναμένεται από το Σαββατοκύριακο, όταν η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα ξεκινήσει ένα παρατεταμένο θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς θα τους ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Επίσης επισημαίνεται, ότι ο καύσωνας του Αυγούστου μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρός σε σχέση με εκείνον του Ιουλίου, ωστόσο η αυξημένη υγρασία θα κάνει την αίσθηση της ζέστης πιο δυσάρεστη.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξηθεί και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Από αύριο, Πέμπτη, αρκετές περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, με την κατηγορία 3 να αφορά μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, περιοχές του Αιγαίου, τμήματα της Κρήτης, καθώς και τον Έβρο και τη Θράκη.

Η αυξημένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με τους ανέμους που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο σκηνικό, με τις αρχές να συνιστούν αυξημένη προσοχή και αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος