Καιρός: Ενισχυμένοι νοτιάδες και ισχυρές βροχές – Στο επίκεντρο η Δυτική Ελλάδα

Οι ενισχυμένοι νοτιάδες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, διατηρώντας τον κυματισμό αυξημένο τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη. Οι συνθήκες επηρεάζουν κυρίως περιοχές με λιμάνια προσανατολισμένα προς τα νότια, ενώ στη βόρεια Κρήτη ο νοτιάς λειτουργεί ευνοϊκά, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά καλό καιρό, δημιουργώντας ένα πιο ήπιο σκηνικό. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ωστόσο, οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Παρότι ο καιρός δεν θα είναι κλειστός στο σύνολό του και σε πολλές περιοχές θα υπάρχουν ανοίγματα και διαστήματα ηλιοφάνειας, από το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα. Στο επίκεντρο των φαινομένων θα βρεθούν η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και η Δυτική Στερεά, όπου προβλέπονται μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα και απαιτείται αυξημένη προσοχή. Ενίσχυση των φαινομένων αναμένεται προς το απόγευμα και το βράδυ και στα βορειοανατολικά, κυρίως σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες και τοπικές βροχές, χωρίς να αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Η θερμοκρασία παραμένει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Οι χαμηλότερες μέγιστες τιμές, της τάξης των 13 έως 16 βαθμών Κελσίου, θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά, όπου θα επικρατήσει περισσότερη συννεφιά και θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα φαινόμενα. Στη Θράκη ο υδράργυρος θα φτάσει τους 17 με 18 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν γύρω στους 19 βαθμούς. Στη βόρεια Κρήτη, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τοπικά και τους 20 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπονται ανοίγματα στον καιρό, με πιθανότητα πρόσκαιρων και ασθενών βροχών οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 με 19 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατεί αυξημένη συννεφιά, με τοπικές βροχές χαμηλής έντασης και μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 16 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς έως μέτριοι.

Την Τετάρτη το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει παρόμοιο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στα βορειοανατολικά, όπου τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι εντονότερα. Οι νοτιάδες θα συνεχιστούν και τοπικά μπορεί να φτάσουν πρόσκαιρα ακόμη και τα 9 μποφόρ. Την Πέμπτη αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό, με τους ανέμους να στρέφονται σε δυτικούς και βορειοδυτικούς, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και μετατόπιση των φαινομένων προς το Αιγαίο. Η έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών θα ευνοήσει την εκδήλωση χιονοπτώσεων στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε κανονικά χειμωνιάτικα επίπεδα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος